Koronapandemia heikentää luottamusta hallituksiin

Tutkijat pelkäävät, että koronasta aiheutuvat protestit lisääntyvät Afrikassa.

Suomessa keskusteltiin lokakuussa kiivaasti siitä, miksi hallitus oli alkanut suositella kasvomaskeja, vaikka muutamaa kuukautta aiemmin se ei ollut katsonut niitä hyödyllisiksi.

Koronapandemia herättää tunteita muuallakin. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan kansalaisten luottamus valtionhallintoa kohtaan on pandemia-aikana vähentynyt kaikkialla maailmassa. 

”Suomi on kuitenkin selvinnyt suhteellisen vähällä”, sanoo vanhempi tutkija Patricia Justino YK-yliopiston kehitystaloustieteen tutkimuslaitoksesta UNU-WIDERista.

”Hallitukset, jotka ovat kyenneet hillitsemään koronan leviämistä ja samaan aikaan elvyttämään taloutta, ovat onnistuneet säilyttämään luottamustaan kansalaisten silmissä.”

Suomessakin luottamus tosin heikkeni kevään aikana 14 prosenttiyksikköä, miltei saman verran kuin Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Suomi pysyi kuitenkin yhtenä luottamuksen kärkimaista siksi, että maamme pisteet ennen pandemiaa olivat olleet niin hyvät.

LUOTTAMUSTA MITATTIIN 137 maassa osana Life with Corona -tutkimushanketta. Hankkeen johtoryhmään kuuluva Patricia Justino on tulosten perusteella huolissaan erityisesti Latinalaisen Amerikan maista, ja myös Britanniasta. 

Pandemiakaranteenit toimivat hyvin vain silloin, kun koko väestö noudattaa niitä. Jos hallitukseen ei luoteta eikä sen karanteeniohjeita noudateta, virus jatkaa leviämistään.

Pandemiakaranteenit toimivat hyvin näissäkin maissa vain silloin, kun koko väestö noudattaa niitä. Jos hallitukseen ei luoteta eikä sen karanteeniohjeita noudateta, virus jatkaa leviämistään.

”Kun ihmisille tulee tunne, ettei hallintokoneisto pidä heistä huolta, he voivat hyvinkin alkaa toimia omin päin.”

Oma lukunsa on Afrikka, jonka kaupungeissa on poikkeuksellisen vaikea eristäytyä muista niin, että esimerkiksi puhdas vesi, ravinto tai tulot eivät heti tyrehtyisi. Justinon ja hänen kollegoidensa toisen tutkimuksen mukaan vain noin 12 prosentilla Saharan eteläpuolisen Afrikan kaupunkiasukkaista on mahdollisuus toimivaan karanteeniin.

Afrikkalaisilla on ylipäänsä alhainen luottamustaso hallitusta kohtaan, ja koronapandemia heikentää tilannetta.

”Olemme huolissamme siitä, että koronasta aiheutuvat protestit lisääntyvät Afrikassa. Tämä kehityssuunta on jo näkyvillä.”

Afrikkalaisten vaikeuksia lisää se, että monet työskentelevät epävirallisella sektorilla, jossa taloudellinen tilanne näyttäisi heikkenevän nopeammin kuin virallisilla työpaikoilla.

TEKSTI JUKKA ARONEN KUVA MICHELE SPATARI/AFP/LEHTIKUVA

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Life with corona -tutkimushankkeen kysely englanniksi.

Kuva Johannesburgista Etelä-Afrikasta heinäkuulta 2020.