Esa Salminen

Afrikkalaisten isoäitien ruokaa kotiinkuljetuksella

Kongolais-suomalainen pariskunta monipuolistaa suomalaisten mielikuvia Afrikasta tarjoamalla banturuokaa eli perinteisiä makuja mantereen eteläosista.

Huhut kertovat, että joku on uskaltanut avata uuden, varsin aitoja makuja tarjoavan afrikkalaisen ravintolan Itä-Helsinkiin keskellä koronapandemiaa. Bantu Food löytyykin sosiaalisesta mediasta, ja se tarjoaa noutoruokaa tai kotiinkuljetuksia. Ruoat valmistuvat toisen ravintolan keittiössä Herttoniemessä.

Sambialainen kulttuuriaktivisti Izaizai Yikona suostuu mukaan makutuomariksi, kun ravintoloitsijat Kimpembe Mandunga ja Ruut Pennanen-Mandunga kattavat pöydän juttua varten.

Nainen ja mies erilaisten ruoka-annosten takana.
Ruut Pennanen-Mandunga ja Kimpembe Mandunga haaveilevat omasta ravintolasta. Kuva: Eeva Anundi

Ruoka on tuttua kaikille eteläisen ja keskisen Afrikan ystäville: tarjolla on kastikkeita okrasta, pavuista ja kassavanlehdistä, keittobanaaneja, kookosriisiä, erilaisia lihoja ja katkarapuja, munkkeja – ja tietenkin maissipuuroa, joka tunnetaan niin fufuna, ugalina, papina kuin nshimana.

Yikona kiittää erityisesti kassavakastiketta.

”Tämä on kuin isoäitini tekemää.”

Bantukansojen ruokakulttuuria

Kimpembe Mandungan juuret ovat Kongon demokraattisessa tasavallassa. Pinta-alaltaan lähes seitsemän kertaa Suomen kokoisessa maassa asuu yli 200 heimoa, joiden ruokakulttuurit ovat sekoittuneet, kun väki on muuttanut maalta kaupunkeihin.

Neljällä lautasella erilaisia ruokia.
Bantu Foodsin listalta voi valita papuja, kassavaa, okraa ja maissipuuroa eli madesua, pondua, dongo dongoa ja fufua. Kuva: Eeva Anundi

”Kongossa on hyvin monipuolinen keittiö”, Mandunga sanoo.

Samoista raaka-aineista tehdään samantyyppisiä kastikkeita, vaikkakin hieman eri tavoin, kuten monissa naapurimaissa.

Ravintoloitsijoiden mielestä ei ole kuitenkaan mielekästä puhua afrikkalaisesta ruoasta, koska mantereen 54 maassa ruokakulttuurit ovat hyvin moninaisia. Sen sijaan he puhuvat banturuoasta, joka viittaa bantukansoihin tai oikeammin bantukieliin. Noin puolet Afrikan väestöstä puhuu bantukieliä alueella, joka ulottuu Kamerunista ja Keniasta Etelä-Afrikkaan.

Bantualueelta ulos rajautuvat siis Pohjois-Afrikka, Sahelin alue, Afrikan sarven maat sekä valtaosa Länsi-Afrikkaa. Siitäkin huolimatta Bantu Foodin listalla on esimerkiksi länsiafrikkalaista tomaatilla maustettua jollof-riisiä ja Karibian makuja.

Oma lähetti tuo kotiin

Bantu Food markkinoi ruoka-annoksiaan kuvanjakopalvelu Instagramissa, jonka kautta tehdään myös tilaukset.

Helsingissä saa syödäkseen ainakin senegalilaista, nigerialaista ja etiopialaista ravintolaruokaa. Bantu Food syntyi, kun pariskunta kaipasi niiden lisäksi kongolaista banturuokaa.

”Ensin kokeilimme ravintolapäivää, ja ihmiset todella pitivät ruoastamme”, Ruut Pennanen-Mandunga sanoo.

Hän on kauneudenhoitoalan yrittäjä ja intohimoinen ruoanlaittaja. Kimpembe Mandunga on puolestaan käynyt jonkin aikaa Suomessa kokkikoulua mutta siirtynyt opiskelemaan liiketaloutta.

Bantu Food markkinoi ruoka-annoksiaan kuvanjakopalvelu Instagramissa, jonka kautta tehdään myös tilaukset. Oma lähetti vastaa kotiinkuljetuksista, tai ruoan voi hakea itse.

”Mietimme Woltia ja Foodoraa, mutta ne ottavat 30 prosentin välityspalkkion. Halusimme pitää hinnat kohtuullisina”, Pennanen-Mandunga sanoo.

Bantu Foodin annokset maksavat 10–15 euroa.

Tarjontaa vielä vähän

Bantu Foodin asiakkaina on paljon afrikkalaisia, myös Helsingin ulkopuolelta. He saattavat tilata ruokaa etukäteen, kun tulevat asioimaan pääkaupunkiseudulle. Suomalaisista asiakkaista taas monilla on jonkinlainen side Afrikan maihin. Tapahtumissa ostoksia tekevät myös eksotiikannälkäiset seikkailijat.

”Afrikkalainen ruoka on monille aika vierasta, koska tarjontaa on niin vähän”, Pennanen-Mandunga sanoo.

Hän epäilee syyksi sitä, että Afrikasta Suomeen muuttaneet haluavat palkkatyön takaamaa taloudellista turvaa.

”Yrittämisessä on kuitenkin riskinsä”, Pennanen-Mandunga sanoo.

Heidän oma ravintolahankkeensa on lykkääntynyt pandemian takia.

Entä mikä on makutuomarin lopullinen tuomio?

”Ruoka maistui aivan kodilta ja vei minut sinne takaisin”, Izaizai Yikona sanoo.

Arkena hän kokkaa samantyyppistä ruokaa perheelleen, mutta jos kylään olisi tulossa paljon vieraita, hän voisi hyvinkin tilata ruoat Bantu Foodista.

”Jos heillä olisi oma ravintola, veisin sinne mielelläni ystäviäni.”