Matti Remes

Venäjä kiristää otettaan Afrikasta

Lähes puolet Afrikan maista ei tuominnut Venäjän helmikuista hyökkäystä Ukrainaan. Taustalla on Venäjän kasvanut vaikutusvalta Afrikassa.

Maaliskuun alussa YK:n yleiskokouksen ylivoimainen enemmistö tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mutta 54:stä Afrikan maasta peräti 25 valtiota äänesti joko tyhjää tai ei osallistunut lainkaan äänestykseen. Eritrea esitti tuomitsevan päätöslauselman hylkäystä.

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Katariina Mustasilta arvioi, että Afrikan maiden äänestyskäyttäytymistä selittää halu pysyä suurvaltojen kiistojen ulkopuolella.

”Harva Afrikan maa tuskin Venäjän hyökkäystä hyväksyi. Ne haluavat kuitenkin säilyttää suhteet kaikkiin suurvaltoihin, jotta tukea on mahdollista saada muualtakin kuin länsimaista tai Kiinasta.”

”Venäjä on panostanut maanosaan nyt selvästi enemmän. Tässä ei ole kuitenkaan mitään uutta, sillä monen maan kanssa suhteet syntyivät jo Neuvostoliiton aikana.”

– Katariina Mustasilta

Mustasillan mielestä varovaisuus hyökkäyssodan tuomitsemisessa kertoo myös Venäjän poliittisen ja taloudellisen vaikutusvallan kasvusta Afrikassa.

”Venäjä on panostanut maanosaan nyt selvästi enemmän. Tässä ei ole kuitenkaan mitään uutta, sillä monen maan kanssa suhteet syntyivät jo Neuvostoliiton aikana.”

Esimerkiksi Angolassa, Etelä-Afrikassa, Mosambikissa, Namibiassa ja Zimbabwessa vallassa ovat yhä entiset vapautusliikkeet, joille Neuvostoliitto oli aikanaan keskeinen tukija.

Mustasillan mukaan muiden suurvaltojen tavoin Venäjälläkin on huomattu Afrikan painoarvon kasvu maailmanpolitiikassa ja -taloudessa.

”Luonnonvarojen ohella maanosassa on paljon muutakin taloudellista potentiaalia. Lisäksi Venäjä hakee poliittisia liittolaisia. Läntisten maiden pakotteet ovat nyt eristäneet Venäjän, mikä varmasti lisää sen aktiivisuutta Afrikassa.”

Venäjä muokkaa mielipiteitä sosiaalisessa mediassa

Katariina Mustasillan mukaan Venäjän tavoitteina on heikentää demokratiaa ja tukea itsevaltaisia hallintoja.

”Se hakee murroksessa olevia valtioita, joihin on helpompi vaikuttaa.”

Tähän liittyy oleellisesti mielipidevaikuttaminen. Ranskalainen Le Monde -lehti kertoo, että Venäjän valtion televisiokanava Russia Today on lisännyt uutistarjontaansa ranskankielisissä Afrikan maissa. Etelä-Afrikassa Russia Todayn toiminta kiellettiin, mutta Venäjän kerrotaan nyt levittävän propagandaansa ennen muuta sosiaalisessa mediassa.

Viime vuosina Venäjä on lisännyt myös sotilaallista läsnäoloaan Afrikassa. Se on merkittävä aseiden viejä, mutta eniten huomiota ovat herättäneet venäläisen Wagner-yhtymän palkkasotilaiden salamyhkäiset operaatiot muiden muassa Keski-Afrikan tasavallassa, Malissa ja Libyassa.

Lue lisää: YK:n ihmisoikeusneuvostossa puidaan naisten oikeuksia

Lue lisää: Raportti: Koronapandemia on korostanut autoritaaristen hallintojen heikkouksia