Teksti Esa Salminen

Afrikassa väestönkasvu haastaa ruoantuotannon

Saharan eteläpuolisen Afrikan väestö kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä, arvioi YK. Siksi ruoantuotantoa pitäisi kasvattaa nopeasti.

Afrikassa ruokaa tuotetaan enimmäkseen alle kahden hehtaarin pientiloilla. Ruoantuotannon kasvattaminen edellyttäisi tilakoon kasvattamista, mutta trendi on päinvastainen: vanhemmat pilkkovat tilojaan pienemmiksi, jotta he voivat jättää peltonsa perinnöksi lapsilleen. Harvalla on varaa keinokastelujärjestelmiin, ja lannoitteiden hinnat ovat nousussa.

Myös ilmastonmuutos vaikuttaa: hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mukaan jopa 46 prosenttia koko Afrikan mantereen maa-alasta on laadultaan heikentynyt.

Infografiikka: Juho Hiilivirta
Viljanmuotoinen grafiikka.
Infografiikka: Juho Hiilivirta
Piirros käsistä, jotka levittävät siemeniä ja kastelevat kasvia.
Infografiikka: Juho Hiilivirta