”Opin työkavereiltani, kuinka onnistuisin”

Seela Sinisalo oppi Keski-Amerikassa, kuinka paljon voimaa kannustuksella ja kiitoksella on.

”Työskentelin vesi- ja sanitaatioasioiden neuvonantajana SICAssa, joka on kuin Keski-Amerikan EU. Minun piti selvittää El Salvadorin juomaveden laatuvaatimukset. Ministeriöstä ei vastattu, eivätkä nettisivut toimineet, joten lähdin ministeriöön.

Löysin ministeriön viimeisestä nurkasta vedenlaadusta vastaavan insinöörin, joka tunsi vaatimukset. Rahaa ei ollut, laatutarkastukset olivat jääneet.

Vastassa voi olla välkky tai yksinkertainen virkamies, joka on ministerin sukulainen tai tehtävässä, joka ei vastaa hänen ammattitaitoaan.

Olin silti yllättynyt. Keski-Amerikassa valtaelimet ovat heikkoja. Uusi ministeri voi vaihtaa kaikki työntekijänsä tai mullistaa käytännöt. Vastassa voi olla välkky tai yksinkertainen virkamies, joka on ministerin sukulainen tai tehtävässä, joka ei vastaa hänen ammattitaitoaan.

Asioita ei voi sanella. Niistä neuvotellaan.

Opin paikallisilta työkavereiltani, kuinka onnistuisin. Aluksi saatoin kertoa, että tunnen juomaveden kansainväliset laatuvaatimukset. Sitten pyysin, että virkamies selittäisi, miten niitä sovelletaan paikallisesti. Näin annoin asiantuntijuuden virkamiehelle.

Minun piti saada virkamies innostumaan työstään. Tiesin onnistuneeni, jos virkamies ehdotti, mitä hän voisi tehdä. Olin epäonnistunut, jos viikon kuluessa ei kuulunut mitään. Yleensä näin kävi, jos asioita yritti hoitaa puhelimessa ilman tapaamista.

Seurasin myös esimiestäni rajaseutujen köyhiin kyliin ja kuuntelin, kuinka hän kannusti ja kiitti kyläläisiä. Puheet ovat tärkeitä. Olennaista on vedota tunteisiin. Mitä useampi kyläläinen liikuttui, sitä paremmin yhteistyö jatkossa sujui.

Tajusin, että asiat onnistuvat, jos ihmiset ovat tarpeeksi motivoituneita. Pitää olla mukava ja luoda hyvät henkilökohtaiset yhteistyösuhteet. Näin asioita pystyi edistämään, vaikka korruptio oli valitettavan yleistä.”

SEELA SINISALO

IKÄ: 33

KOULUTUS: Hallintotieteiden maisteri Tampereen yliopistosta vuonna 2012 ja ympäristöinsinööri Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2008

TYÖSKENTELI: Vesi- ja sanitaatioasioiden neuvonantajana Keski-Amerikan alueellisen integraatiojärjestön SICAn ruokaturva- ja ravitsemusohjelmassa Presanca II:ssa vuosina 2013–2016

JATKAA TYÖHÖN: Aloitti kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasiantuntijana marraskuussa 2016

TEKSTI PÄIVI ÄNGESLEVÄ

KUVA SAMULI SIIRALA

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.