Somalian terveyspalvelut kuntoon

Somalian terveyspalvelut ovat romahtaneet vuosikymmeniä kestäneen sotimisen jäljiltä. Nyt maan hallitus haluaa rakentaa vahvan terveydenhoitojärjestelmän, joka ei tyydy vain reagoimaan konfliktien ja luonnonkatastrofien seurauksiin. 

Fawziya Abiikar Nur, aloitit maaliskuussa somalian terveys- ja sosiaaliministerinä. Mitkä ovat maan polttavimmat terveysongelmat juuri nyt?

Jos Suomi on maailman paras paikka olla äiti, Somalia on yksi pahimmista.

”Lasten ja äitien huono terveys. Jos Suomi on maailman paras paikka olla äiti, Somalia on yksi pahimmista. Vauvojen ja äitien kuolleisuus on korkea. Etenkin maaseudulla terveyspalveluita on vaikea saada. Suurin osa äideistä ei käy neuvolassa eikä saa ammattiapua synnytyksessä. Osaavista kätilöistä on pula.

Harvalla naisella on myöskään mahdollisuus käyttää nykyaikaisia ehkäisyvälineitä.

Lisäksi lähes kaikilta naisilta sukuelimet on silvottu. Silpomisen kieltävä laki odottaa nyt toimeenpanoa.

Myös toistuvat hätätilat ovat ongelma. Lähes koko Somalia kärsii kuivuudesta. Aliravitsemuksen seurauksena maassa on puhjennut kolera- ja tuhkarokkoepidemia. Onneksi olemme saaneet tukea kansainvälisiltä avunantajilta ja järjestöiltä, ja kolera on saatu kuriin.”

Somalia on yksi maailman hauraimmista valtioista. Turvallisuustilanne on heikko, ja julkiset palvelut olemattomat. Miten hallitus rakentaa toimivan terveydenhoitojärjestelmän tällaisissa oloissa?

”Viime vuosikymmeninä olemme enimmäkseen reagoineet hätätiloihin. Nyt yritämme rakentaa vahvan terveydenhoitojärjestelmän, joka tuottaa palveluita sinne, missä niitä eniten tarvitaan, kuten kapinallisilta vapautetuille alueille.

Haluamme myös säädellä terveyspalveluita nykyistä paremmin. Uusi viranomainen alkaa myöntää toimilupia terveydenhuollon ammattilaisille ja valvoa alan koulutusta. Nyt terveydenhuollossa työskentelee paljon kouluttamattomia henkilöitä, koska ammattilaiset ovat lähteneet maasta konfliktin seurauksena.”

Suomi tukee ohjelmaa, jossa terveysalalla työskenteleviä Suomen somaleita lähetetään Somaliaan kehittämään maan terveyspalveluita. Mikä on heidän roolinsa?

”Merkittävä, heistä on paljon apua. Osa heistä opettaa yliopistossa, osa työskentelee ministeriössä tai sairaaloissa. Heillä on kokemusta, ja he tuntevat innovatiivisia tapoja tuottaa terveyspalveluita.”

FAWZIYA ABIIKAR NUR

IKÄ: 57

TYÖ: Somalian terveys- ja sosiaaliministeri

URA: Toiminut aiemmin muun muassa Maailman terveysjärjestön WHO:n Somalian toimiston konsulttina

KOULUTUS: Kansanterveystieteen tohtori Rooman Sapienza-yliopistosta, oikeustieteen ja terveysalan tutkinnot

MUUTA: Syntynyt Jowharissa Etelä-Somaliassa, neljän lapsen äiti

TEKSTI TEIJA LAAKSO KUVA SAMULI SIIRALA

Kirjoittaja on maailma.net-verkkouutispalvelun päätoimittaja.