Lahjomattomat presidentit

Etelä-Afrikan entistä presidenttiä Jacob Zumaa syytetään petoksesta, kiristyksestä ja korruptiosta. Lahjusepäilyt liittyvät kahden miljardin euron asekauppoihin, joita hän junaili varapresidenttinä kaksikymmentä vuotta sitten.

Zuma on mielestään poliittisen salaliiton uhri, sillä korruptiosyytteet oli kertaalleen hylätty ennen hänen valintaansa presidentiksi vuonna 2009.

Etelä-Korean syrjäytetty presidentti Park Geun-hye on puolestaan tuomittu korruptiosta 24 vuodeksi vankilaan. Oikeuden mukaan hän on pyytänyt lahjuksia lähes 29 miljoonan euron arvosta paikallisilta suuryrityksiltä, kuten Samsungilta ja Lottelta. Lisäksi hän on delegoinut valtaansa läheiselle ystävälleen Choi Soon-silille.

Park ei tunnusta syyllisyyttään mutta katuu yhteistyötään Choin kanssa.

Brasiliassa taas entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva kärsii 12 vuoden vankeusrangaistusta niin ikään korruptiosta. Tuomittunakin hän haluaisi osallistua ensi syksyn presidentinvaaleihin.

Entä mitä tapahtuu Wakandassa, amerikkalaisista sarjakuvista ja toimintaelokuvista tutussa itäafrikkalaisessa valtiossa, joka ei ole vain kuvitteellinen vaan myös täydellinen?

Tansanialaista sarjakuvapiirtäjää Gadoa erehdyttävästi muistuttava mies kuulee televisiosta, että maan presidentti on vapautettu kaikista korruptiosyytteistä ja nimitetty virkaansa elinikäisesti…

TEKSTI TIINA KIRKAS

KUVA GODFREY MWAMPEMBWA