Keniassa ei enää palata muovikasseihin

Yhä useampi Afrikan valtio on kieltänyt sangalliset muovikassit. Keniassa katukuva on kahden viime vuoden aikana siistiytynyt ja kauppojen asiakkaat siirtyneet kestokasseihin.

Ruokamarketin kassoilla käy kuhina. Elintarvikkeet kulkevat hihnalla kassan päätyyn, jossa asiakkaat lajittelevat ne tottuneesti kestokasseihin: tuoreet yhteen, kuivat toiseen, pesuaineet ja muut tarvikkeet kolmanteen.

”Moni tuoretuote on hiukan kostea. Paperi ei myöskään eristä hajua yhtä hyvin kuin muovi, joten kalaa ja saippuaa ei voi pakata yhteen. Ihmiset ovatkin oppineet varustautumaan useammilla eri kasseilla”, kertoo Westlands-kauppaketjun apulaisjohtaja George Gitonga.

Muutos oli suuri, kun Kenia kielsi sangalliset muovikassit vuonna 2017. Sitä ennen asiakkaat veivät marketeista mukanaan kymmeniä miljoonia muovikasseja, jotka liian usein päätyivät ympäristöjätteeksi tukkimaan viemäreitä tai lehmien suolistoa.

”Aluksi asiakkaat vastustivat. Kun on saanut jotain ilmaiseksi, siitä on vaikea luopua. Nyt kolme neljästä asiakkaastamme pakkaa ostoksensa omiin kasseihinsa. Kassoilla myymme myös erilaisia kestokasseja muutamalla kymmenellä sentillä”, Gitonga kertoo.

Kotitalouksissa muovikassikielto näkyy roska-astioillakin: koska muovikasseja ei enää myydä kuluttajille, jätteiden kerääjät vaihtavat roskapussin samalla kun tyhjentävät jäteastian. 

Viemärit vetävät paremmin

Anthony Njuguna myy vihanneksia Ngaran vilkkaalla torilla. Hän pakkaa suuret hankinnat polypropyleenista valmistettuihin pestäviin kestokasseihin, pienet ostokset verkkopusseihin. Pusseista hän ei peri maksua.

Njuguna hämmästelee kahdessa vuodessa tapahtunutta muutosta katukuvassa.

Anthony Njuguna pakkaa asiakkaidensa ostokset pestäviin kestopusseihin.

”Muovi oli aiemmin halpaa, ja sitä käytettiin täysin holtittomasti. Tämäkin tori muistutti kaatopaikkaa. Nyt kaupunki on siisti. En usko, että kukaan toivoo paluuta entiseen.”

Muutoksen on huomannut myös Patrick Atsenga, joka myy pientä syötävää ja elektroniikkaa parkkihallissa.

”Kun alkušokista päästiin yli, kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Ympäristö on puhdistunut, ja viemäritkin vetävät aikaisempaa paremmin.”

Keniassa kiellon rikkomisesta rangaistaan ankarasti: muovikassin valmistamisesta tai myymisestä voi seurata jopa 40 000 Yhdysvaltain dollarin suuruinen sakko tai neljä vuotta vankeutta. Muovikassin käyttö voi johtaa 500 dollarin sakkoihin tai vuoden vankeusrangaistukseen.

Njuguna kertoo sokeriruo’on myyjästä, joka jäi kiinni kiellon rikkomisesta. Hänet vapautettiin, mutta sakkoihin kului myyjän neljän kuukauden palkka.

”Luulen, että hänen tapauksessaan syy oli pikemminkin tietämättömyys kuin tahallisuus.”

Florence Nduki myy vihanneksia Ngaran torilla Nairobissa.

Lakia ovat vastustaneet lähinnä muovinvalmistajat. Keniassa tuotettiin aiemmin muovikasseja niin kotimarkkinoille kuin vientiinkin. Koska kielto astui voimaan ilman siirtymäaikaa, osa tehtaista joutui lopettamaan toimintansa kokonaan, ja kymmenet tuhannet ihmiset menettivät työpaikkansa.

Osa tehtaista taas kykeni vaihtamaan tuotantonsa toisenlaisiin materiaaleihin tai siirtyi naapurimaihin.

Seuraavaksi muovipullot

Muovikassikielto on saanut kenialaiset ajattelemaan muovinkäyttöä muillakin elämänalueilla, kertoo Kamau Waithaka, joka työskentelee koordinaattorina Suomen Nairobin-suurlähetystössä. Hän on seurannut muovikassikeskustelua medioissa ja lähipiirissään.

”Monia elintarvikkeita myydään yhä muovipusseissa, mutta nyt pakkausmateriaaleissakin haluttaan eroon muovista. Pusseista on hankala tehdä houkuttelevan näköisiä, jos kääre ei ole läpinäkyvä. Asiakas ei myöskään näe, ovatko vaikkapa ryynit hyvälaatuisia.”

Samaan aikaan kenialaiset ovat ryhtyneet vaatimaan ratkaisua muovipullo-ongelmaan, Waithaka kertoo. Myös ne tukkivat viemäreitä ja roskaavat ympäristöä. Sosiaalisessa mediassa vastuu käännetään juomavalmistajille.

”Twitterissä ihmiset jakavat kuvan maassa lojuvasta kolapullosta ja tägäävät siihen firman nimen ja kehotuksen: tule keräämään roskasi pois. Kyse ei ole vain järjestöistä vaan tavallisista ihmisistä, jotka ovat huomanneet muovikassikiellon vaikutuksen ympäristöön. Nyt he haluavat ottaa seuraavan askeleen.”

TEKSTI JA KUVAT EIJA PALOSUO

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön kehitysviestinnän yksikössä. Hän vieraili Keniassa ennen koronapandemiaa.