Uganda: Toimintaa slummien kujilla

Yhden miehen kotistudio Kampalassa on tuottanut muutamassa vuodessa lähes 50 elokuvaa. Samalla se on kouluttanut harrastajanäyttelijöistä toimintaelokuvan ammattilaisia.

Ollaan Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Afrikkalaiset kungfu-taistelijat loikkivat slummien kujilla – mutaojissa, aitojen päällä, talojen katoilla.

Helikopterista tulitetaan. Autot räjähtävät. Veri lentää. Taistelijat kuolevat.

Bad Black on Isaac Nabwanan alkuvuonna tuottama seikkailuelokuva. Black on tyttö, joka on lapsena joutunut kerjäämään elantonsa. Aikuisena hän palaa selvittämään välinsä rikollispomon kanssa, joka aikoinaan orjuutti häntä ja muita lapsia.

Kesken elokuvan kertoja huudahtaa englanniksi: ”Katsokaa, actionia ugandalaisittain!”

Kesken elokuvan kertoja huudahtaa englanniksi: ”Katsokaa, actionia ugandalaisittain!”

Kertojan ääni kuuluu lugandankielisen puheen päällä. Se on vanha perinne ajalta, jolloin ulkomaisia elokuvia katsottiin videosaleissa ja kertoja selosti tapahtumia lugandaksi englantia taitamattomalle yleisölle.

Nabwana on omaksunut perinteen omiin elokuviinsa.

Paha saa palkkansa

Wakaliwood ei ole Hollywood, Bollywood eikä Nollywood. Se on 45-vuotiaan Isaac Nabwanan koti ja elokuvastudio Ramon Film Productions Kampalan Wakaligassa.

Studion takahuoneessa istuu kymmenkunta nuorta miestä ja yksi nainen. Nabwana johtaa puhetta, ja nuoret kuuntelevat. He harjoittelevat uutta elokuvaa, jonka nimi on Kabada. Se on uglishia eli Ugandan englantia ja tarkoittaa komeroa cupboard.

Toimintaelokuvien aseet ja ammukset ovat usein omatekoisia.

Kabada ei ole verinen toimintaelokuva vaan musta komedia. Se kertoo kuolleen miehen vuokraisännästä ja sukulaisista, jotka kiistelevät maksamatta jääneistä vuokrista.

Käsikirjoitus on ohjaajalla pienessä vihossa, mutta kohtaukset mietitään ryhmässä. Ne toteutetaan sen mukaan, mikä tuntuu parhaalta.

Nabwana on tunnettu elokuvista, joissa paha saa palkkansa. Väkivalta on silti kotikutoista: veri on tekoverta ja aseet leluja.

Vaikutteita elokuviinsa Nabwala on saanut lapsuudestaan, jolloin hän katseli televisiosta saksalaisia rikossarjoja, amerikkalaisia toimintaelokuvia ja aasialaisia taisteluelokuvia. Esikuvia olivat Bruce Lee, Chuck Norris ja Sylvester Stallonen Rambo.

Myös presidentti Idi Aminin hirmuhallinto vuosina 1971–1979 vaikuttaa taustalla. Nabwana muistaa edelleen lapsuudestaan, kuinka sotilashelikopteri seurasi häntä pellolla.

Nyt helikopteri on Ramon Film Productionsin tunnus.

Lähes 50 elokuvaa

Isaac Nabwana on aina kulkenut vihko kädessään. Lapsena hän piirsi siihen sarjakuvia, nyt hän tekee elokuvakäsikirjoituksia.

”Olen kasvanut taiteilijaksi”, hän sanoo.

Isaac Nabwanan koti on Ugandan elokuvateollisuuden keskus.

Ennen elokuvauraansa Nabwana perusti musiikkistudion lähiseutunsa nuorille. Yksi studion kasvateista on lasten reggaeyhtye Wakastaarz. Yhtyeen tähti on Nabwanan 13-vuotias tytär Racheal.

Sarjakuvien piirtäminen auttoi hahmottamaan tarinankerrontaa, joka taas innosti tekemään elokuvia. Nabwana lainasi naapurilta videokameran ja ryhtyi työhön. Neuvoja hän sai ugandalaisilta ammattikuvaajilta.

Elokuvien jälkityöt hän teki tietokoneilla, joiden osat hän hankki käytettyinä toreilta.

Nabwanan tavoite oli alusta lähtien luoda Ugandaan elokuvateollisuus, joka poikkeaa Nigerian Nollywoodin tuotannosta.

Hänen ensimmäinen elokuvansa Who killed Captain Alex? valmistui vuonna 2010. Se oli ensimmäinen afrikkalaisten tekemä toimintaelokuva Afrikassa. Youtubessa sitä on katsottu 2,8 miljoonaa kertaa.

Tähän mennessä Wakaliwoodissa on valmistunut lähes 50 elokuvaa.

Kulttimaineessa

Ugandassa elokuva-alaa voi opiskella kaupallisessa yliopistossa ja intialaisyhdysvaltalaisen näyttelijä-ohjaaja Mira Nairin studiossa. Niihin pääsevät vain parhaat tai varakkaat.

Slumminuoret käyvät Nabwanan ”elokuvakoulua”.

Nabwanan mielestä ugandalaiset eivät osaa arvostaa maan elokuvatuotantoa, joka käsittää Nabwanan omat elokuvat ja muutamia kansainvälisiä tuotantoja.

Niistä kuuluisin on Queen of Katwe, jonka Nair ohjasi Disneylle vuonna 2016. Elokuva kertoo tytöstä, joka varttuu slummissa ja selviytyy kansainväliseksi shakkimestariksi. Se on kuvattu tarinan alkuperäisillä tapahtumapaikoilla Katwen slummissa Kampalassa.

Ugandalaiset elokuvat tunnetaan paremmin ulkomailla kuin Ugandassa.

Ugandalaiset elokuvat tunnetaan paremmin ulkomailla kuin Ugandassa. Niitä on esitetty useilla pohjoisamerikkalaisilla ja eurooppalaisilla elokuvafestivaaleilla. Syksyllä Eurooppaa kiertää Nabwanan uusin taisteluelokuva Crazy World.

Nabwanan elokuvat ovat jo kulttimaineessa.

”Oikeissa oloissa innostuneet harrastajat hoitavat työnsä yhtä hyvin kuin koulutetut ammattilaisetkin”, kirjoitti kesällä elokuva-alan julkaisu Variety elokuvasta Bad Black.

Pienellä budjetilla

Isaac Nabwanan elokuvastudio on hänen päätyönsä mutta myös nuorten tukikohta köyhässä korttelissa.

”En ota mukaan niitä, jotka sanovat osaavansa näytellä tai kuvata ja siksi haluavat tehdä elokuvia. Otan mukaan ne, jotka haluavat oppia elokuva-alaa yhdessä.”

Kaikki näyttelijät ovat harrastajia, sillä Ugandassa harva elää näyttelemisellä.

Myös Nabwanan kolme lasta esiintyvät hänen elokuvissaan. Vaimo Harriet Nakasujja kuvaa, avustaa, meikkaa, muonittaa ja markkinoi.

Yksi Nabwanan oppilaista on 30-vuotias näyttelijä ja apulaisohjaaja Ronald Kazibwe. Hän oli mukana jo Nabwanan ensimmäisessä elokuvassa.

Kazibwe on oppinut kaiken Nabwanalta.

”Näyttelin jo koulussa, mutta minulla ei ollut varaa opiskella näyttelijäksi. Kun kuulin Ramon Film Productionsista, tulin heti mukaan.”

Nabwanan tekee elokuvansa noin 200 eurolla. Näyttelijät eivät saa palkkaa, joten kaikki ulkopuolinen rahoitus käytetään elokuvien tuottamiseen.

Näyttelijät myyvät ensi-illan jälkeen dvd-levyjä ja pitävät puolet tuotosta. Heidän on oltava nopeita.

”Jo viikossa elokuvapiraatit ilmestyvät toreille myyntiin”, Kazibwe sanoo.

TEKSTI KRISTIINA MARKKANEN

KUVAT KRISTIINA MARKKANEN JA RAMON FILM PRODUCTIONS

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.