Ugandalaisnaiset hakevat nyrkkeilysalilta voimaa arkeen

Naiset harjoittelevat säännöllisesti nyrkkeilykerho Rhinon salilla Katangan slummissa Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Treeni opettaa kurinalaisuutta ja itsepuolustustaitoja, jotka auttavat selviytymään vaativassa arjessa. Osa naisista on myös menestynyt kansainvälisissä arvokisoissa.

KUVAT JA TEKSTI SOFI LUNDIN

Tekijä on Ugandassa asuva vapaa toimittaja ja valokuvaaja.

Yläkuvassa Scovia Nakayibale (vas.), Emily Nahurira, Hellen Baleke, Moreen Ajambo, Lydia Nantale ja Joy Namabiro harjoittelevat säännöllisesti nyrkkeilykerho Rhinon salilla.

17-vuotias Scovia Nakayibale (oik.) harjoittelee valmentajansa Innocent Kapalatan kanssa. Nyrkkeilykerho Rhino perustettiin vuonna 2006, ja heti seuraavana vuonna myös naiset pääsivät harjoittelemaan kerhon salille.
24-vuotias Lydia Nantale (oik.) lämmittelee ennen päivän nyrkkeilytreeniä.
24-vuotias Lydia Nantale (kesk.) lämmittelee valmentajansa Innocent Kapalatan (oik.) kanssa ennen varsinaista päivän treeniä. Nantale on nyrkkeillyt kymmenen vuotta ja menestynyt kansainvälisissä arvokisoissa. Hänellä on oma nyrkkeilysali, jossa hän valmentaa naisia ja lapsia.
Hellen Baleke aloitti nyrkkeilyn vuonna 2007, koska halusi oppia itsepuolustusta. Tänään 31-vuotias Baleke on yksi menestyneimmistä ugandalaisista naisnyrkkeilijöistä. Hän on voittanut lukuisia mitaleita kansainvälisissä kisoissa, viimeksi keskisarjassa pronssia Afrikan kisoissa vuonna 2019. Baleke asuu yhä Katangassa kaksiossa äitinsä ja tämän hoidossa olevien orpolasten kanssa. Elantonsa hän hankkii myymällä kadulla kangaskasseja, joita ommellaan hänen perustamassaan yksinhuoltajaäitien ryhmässä.
Verryttelyä ennen nyrkkeilyharjoituksia.
Moreen Ajambo (3. vas.) katseli lapsena televisiosta toimintaelokuvia ja ihmetteli, miksi vain miehet ovat vahvoja ja kykenevät puolustamaan itseään. Tänään 34-vuotias Ajambo on nyrkkeilijä ja seitsemän lapsen äiti. Hän näyttää 14-vuotiaalle tyttärelleen Olivialle, miten käsi sidotaan otteluiden ajaksi. ”Olen niin ylpeä äidistäni! Toivon, että olen joku päivä yhtä hyvä kuin hän”, Olivia sanoo.
Noin 20 000 asukkaan Katanga on yksi suurimmista slummeista Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Monet nyrkkeilykerho Rhinon naiset ovat asuneet alueella koko ikänsä. Heidän vanhempansa tai isovanhempansa ovat aikoinaan muuttaneet maalta kaupunkiin työn perässä.