Etiopia opetti johtajaksi

Laura Kihlström työskenteli miesten parissa ja löysi itsestään tasa-arvoisen johtajan.

”Ei hitto, miten byrokraattista ja hidasta. Näin ajattelin aluksi, kunnes päätin, että en aio turtua vaan painaa työtä apulaisasiantuntijana entistä kovemmin.

”Opin nopeasti, että asiantuntijuutta tärkeämpää oli saavuttaa etiopialaiseen luottamus ja tulla heidän kanssaan toimeen.”

Opin nopeasti, että asiantuntijuutta tärkeämpää oli saavuttaa etiopialaiseen luottamus ja tulla heidän kanssaan toimeen. Olin lähes aina ainoa nainen Agro-BIGin kokouksissa. Päätin sanoa reippaasti mielipiteeni. Turha ujous karisi, ja rohkeuteni kasvoi.

Myös tietynlainen ehdottomuus karsiutui.

Vietin aikaa etiopialaisten viljelijöiden parissa ja ymmärsin, että maatalouden ratkaisut ovat paikallisia. En uskalla enää sanoa, että maataloudessa on tehtävä juuri näin, jotta sato on turvattu ensi kaudeksi. Opin nöyräksi, ottamaan paikallisen osaamisen huomioon.

Ajattelin Etiopiassa usein naisia, etenkin naisviljelijöitä.

Naisviljelijät eivät voi osallistua alansa koulutuksiin, sillä ne järjestetään yleensä isojen kaupunkien hotelleissa. Jos nainen lähtisi kaupunkiin, häntä pidettäisiin kevytkenkäisenä, huonona vaimona ja äitinä. Koulutukset pitäisi järjestää viljelijöiden kotikylissä.

Työkaverini eivät tuollaista tajunneet, sillä he olivat miehiä. Eivätkä vain paikallisia, vaan pohjoismaalaisia. Heidän ajattelutapansa kaipaisi tuuletusta.

Etiopian jälkeen olen puhunut enemmän naisten asioista. Minulla ei ole tarkkaa urasuunnitelmaa, mutta tunnen, että sovin hyvin kehitysyhteistyöhön. Aion työskennellä sen eteen, että tasa-arvo maailmassa lisääntyisi. Etiopiassa itseluottamukseni vahvistui ja tunsin, että haluan päättävään asemaan. Haluan erityisesti, että pääsen naisena vaikuttamaan.”

TEKSTI PÄIVI ÄNGESLEVÄ

KUVA SAMULI SIIRALA


LAURA KIHLSTRÖM

IKÄ: 30

KOULUTUS: agronomi Helsingin yliopistosta vuonna 2010

TYÖSKENTELI: apulaisasiantuntijana Suomen ja Etiopian hallitustenvälisessä kehityshankkeessa Agro-BIGissä vuosina 2013–2015

JATKAA TYÖHÖN: vanhempainvapaalla elokuun alkuun, jolloin aloittaa tohtoriopintonsa Etelä-Floridan yliopistossa. Väitöskirja käsittelee siirtolaisten ruokaturvaa Yhdysvalloissa.