Otjikanderon kylään on rakennettu peruskoulu, jota useimmat himbalapset käyvät vain muutaman vuoden. Venessa Ngorera on kotikylänsä ensimmäinen nuori, joka on lähtenyt kaupunkiin opiskelemaan.

"Ajoin himba-lettini pois ja pukeuduin länsimaisiin vaatteisiin. Koulussa oli lapsia eri heimoista, mutta perinnevaatteita ei saanut käyttää. Kaikki olimme samanlaisia. Haaveilen hääpäivästäni, jolloin saan taas pukeutua himba-vaatteeseen ja mennä naimisiin perinteisessä seremoniassa."

Viime tammikuussa 18-vuotias Ngorera valmistui lukiosta ja pääsi yliopistoon opiskelemaan kirjanpitoa Namibian pääkaupungissa Windhoekissa.

Kehitys tuli kylään

Namibian ja Angolan rajamailla asuvat himbat antavat periksi nykyajalle. Lapset käyvät koulua ja juovat kaivovettä. Ihan kaikesta he eivät kuitenkaan luovu.
 

Himbat asuttavat Namibian ja Angolan välistä rajaseutua. Aivan viime vuosiin asti paimentolaisheimo on elänyt eristyksissä ja tukeutunut tiiviisti omiin perinteisiinsä. Nyt he ovat antaneet nykyajalle hieman periksi, ja lapset käyvät kouluja ja juovat kaivovettä.

 

KUVAT LARISA PELLE

TEKSTI LARISA PELLE JA TIINA KIRKAS

Maaliskuu 1/2014