Kolumbian konflikti on kestänyt puolivuosisataa, ja vain Syyrian sota on ajanut enemmän ihmisiä maan sisäiseen pakolaisuuteen. Alkuperäiskansojen usko rauhaan on koetuksella, mutta toivo elää. Nambuan kylä maan luoteisosassa on tyypillinen konfliktin näyttämö. Joukko Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) sissiryhmän edustajia piti embera-kansan kylää majapaikkanaan joitakin päiviä. Celia on kylän ainoita naisia, joka puhuu espanjaa ja pystyi keskustelemaan sissien kanssa.

Kolumbia: Toive rauhasta elää

Kolumbian konflikti on kestänyt yli 50 vuotta. Maansisäisiä pakolaisia on kuusi miljoonaa ja kuolonuhreja 220 000. Kolumbian hallitus ja Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) -sissit neuvottelevat rauhasta. Alustavaan sopuun on päästy maaoikeuksista, huumekaupan lopettamisesta ja kapinallisten poliittisista oikeuksista rauhanneuvottelujen jälkeen. Viralliset neuvottelut toiseksi suurimman sissiryhmän, Ejercito de Liberacion Nacionalin (ELN) kanssa eivät ole vielä alkaneet. Myös oikeistolaiset puolisotilaalliset joukot jatkavat toimintaansa. Chocón maakunta Kolumbian luoteisosassa on yksi konfliktin päänäyttämöistä.

KUVAT MEERI KOUTANIEMI

TEKSTI LEA PAKKANEN

Kirjoittaja työskentelee rauhan ja sovinnon asiantuntijana Suomen Lähetysseurassa. Kuvat ja tekstit ovat hankkeista, joita Suomen Lähetysseura tukee Luterilaisen maailmanliiton kautta.

Artikkelin kirjoittamisen jälkeen Kolumbian hallitus ja Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) pääsivät sopuun rauhansopimuksesta, joka allekirjoitettaneen maaliskuussa 2016.

Syyskuu 3/2015