Millä mielellä Afganistaniin?

Aino Friman lähtee YK:n vapaaehtoiseksi yhteen maailman kriisipesäkkeistä.

Minun tehtäväni on kerätä ja analysoida tutkimusaineistoa Afganistanin ympäristöstä, köyhyydestä ja luonnonvaroista YK:n kehitysohjelman UNDP:n kestävän kehityksen yksikössä. Työpaikkani on Kabulissa, mutta joudun myös matkustamaan pääkaupungin ulkopuolella.

Odotan onnistumisia mutta myös huonoja päiviä. Aineiston kerääminen Kabulin ulkopuolelta voi osoittautua mahdottomaksi maan turvallisuustilanteen vuoksi. Yhteiskunnan kehitystä on kuitenkin vaikea tulkita puutteellisen tilastotiedon pohjalta.

Olen 31-vuotias. Valmistuin valtiotieteiden maisteriksi Turun yliopistosta. Erikoistuin konfliktimaiden kehityskysymyksiin. Kehitysyhteistyön ja kansainvälisen politiikan pariin siirryin opintojeni loppuvaiheessa.

Vuoden 2013 alussa asettauduin Kosovoon. Aloitin romanilasten opintokerhon ohjaajana paikallisessa kansalaisjärjestössä ja päädyin apulaisasiantuntijaksi Suomen suurlähetystöön. Kosovo merkitsi minulle elämänkoulua ja oppia kehitysyhteistyöstä. Puolentoista vuoden aikana koin kaksi aivan erilaista Kosovoa: elämää pienen serbikylän romaniyhteisössä ja ministeritason kokouksia pääkaupunki Pristinan vilinässä.

UNDP:n kehitysyhteistyö on minulle tuttua Kosovosta. Järjestössä minua kiinnostavat etenkin tutkimustyö kentällä ja kehityskysymykset. Afganistanissa UNDP painottaa muiden muassa köyhyyden ja ympäristön yhteyttä, luonnonvarojen kestävää käyttöä ja sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Minulle Afganistan on uuden kasvun paikka. Koska elämä Kabulissa on hyvin rajoitettua, on valmistauduttava miltei avovankilaelämään. Kabul ja työ UNDP:llä tarjoavat takuulla mielekkäitä haasteita mutta kiristävät myös hermoja. Ehkä paras tapa valmistautua Afganistanin kaltaiseen maahan on olla odottamatta yhtään mitään.”

Kehitystöihin

YK:N APULAISASIANTUNTIJOIKSI LÄHTEVÄT:

  • Laura Hassinen, YK:n sihteeristö/New York, Yhdysvallat
  • Pauliina Törmä, YK:n sihteeristö/New York, Yhdysvallat
  • Tuuli Karjala, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR/Asmara, Eritrea

YK:N VAPAAEHTOISIKSI LÄHTEVÄT AINO FRIMANIN LISÄKSI:

  • Suzan Eriksson, YK:n kehitysohjelma UNDP/Maputo, Mosambik
  • Hanna Kemppainen, YK:n tasa-arvojärjestö UN Women/Maputo, Mosambik
  • Johannes-Mikael Mäki, UNDP/Kabul, Afganistan
  • Ville Pennanen, UNDP/Pristina, Kosovo

TEKSTI OUTI EINOLA-HEAD

KUVA SAMULI SIIRALA

Maaliskuu 1/2015