Selkärankaisten eläinten määrä vähenee tropiikissa rajusti

Luonnonvarojen ylikulutus näkyy tropiikin eläinten määrän romahtamisena. Kato on ollut pahinta lajirikkaassa Etelä- ja Keski-Amerikassa.

Selkärankaisen eläinten määrä on vähentynyt maapallolla keskimäärin 60 prosenttia vuodesta 1970, kertoo WWF:n tuore Living Planet -julkaisu. Tieteelliseen tietoon perustuva raportti seuraa muutoksia lähes 17 000 eläinpopulaation koossa eri puolilla maapalloa. Nopeinta eläinten määrän romahtaminen on ollut lajirikkailla trooppisilla alueilla.

Pahinta kato on ollut Etelä- ja Keski-Amerikassa, jossa selkärankaisista on kadonnut vuodesta 1970 jopa 89 prosenttia. Tyynenmeren alueella eläinten määrä on vähentynyt 64 prosenttia. Suurimmat syyt katoon ovat luonnonvarojen ylikulutus, kuten salametsästys, liikakalastus ja metsähakkuut, sekä maatalous. Ne selittävät kaksi kolmasosaa eläinten määrän vähenemisestä.

TEKSTI MINTTU-MAARIA PARTANEN
GRAFIIKKA JUHO HIILIVIRTA

Joulukuu 4/2018