YK hoitaa Palestiinan valtion tehtäviä

YK tarjoaa peruspalveluja palestiinalaisille pakolaisille, kunnes heille saadaan oma valtio, apulaispääsihteeri Pierre Krähenbühl uskoo.

Pierre Krähenbühl, Israel ja Gazan aluetta hallitseva Hamas-järjestö kävivät kesällä 50 päivää kestäneen sodan. Millaista Gazassa on ollut sen jälkeen?

”Gazassa kuoli yli 1 500 siviiliä, joista lapsia oli 520. Noin 100 000 asuntoa vaurioitui ja 20 000 tuhoutui. Kymmenet tuhannet gazalaiset asuvat yhä kouluissa ja muissa tiloissa, joita ei ole suunniteltu asumiseen. Korjaustyöt kestävät vielä kauan.”Haatattelu_Pierre-Krahebuhl

Miksi YK:lla on pakolaisjärjestö UNHCR:n lisäksi UNRWA Palestiinan pakolaisille?

”Israelin ja arabien välinen konflikti kärjistyi vuonna 1947 ja pakotti 700 000 palestiinalaista pakolaisiksi nykyisen Gazan, Länsirannan, Syyrian, Jordanian ja Libanonin alueille. YK perusti sodan jälkeen UNRWAn, joka otti vastuulleen pakolaisten humanitaarisen avun. Pakolaisjärjestö UNHCR perustettiin vasta pari vuotta myöhemmin.

UNHCR:n tilastojen mukaan pitkäaikaisia pakolaisia on nykyään 16 miljoonaa. Heistä viisi miljoonaa on YK:n Palestiinan pakolaisten avustusjärjestön UNRWAn vastuulla.”

Voisivatko YK:n pakolaisjärjestöt yhdistyä?

”Tärkeämpää olisi, että Israelin ja Palestiinan rauhanneuvottelut johtaisivat sopimukseen. Oslon neuvotteluissa 1990-luvulla sovittiin, että Palestiinan pakolaisjärjestö siirtää velvollisuutensa asteittain tulevalle palestiinalaiselle hallinnolle.”

Miksi pakolaisen kustannukset ovat UNRWAssa paljon korkeammat kuin UNHCR:ssä?

”En ole samaa mieltä vertailun tuloksista. Vastaamme humanitaarisesta hätäavusta ja sen lisäksi valtiolle kuuluvista tehtävistä opetus- ja terveyssektorilla.

Kouluissamme Lähi-idän alueella on puoli miljoonaa oppilasta. Käytämme terveydenhoitoon vain kymmenisen euroa henkeä kohti. Väitän, ettei yksikään toinen järjestö tai valtio pysty tuottamaan yhtä hyviä terveyspalveluja samalla rahalla.”

Mitä tavoittelet UNRWAn johtajana?

”Palvelujen laadun parantaminen jatkuu, ja työskentelemme entistä enemmän palestiinalaisten oikeuksien puolesta. Kun Israel tuhoaa koulun kranaattitulella, aiomme vastaisuudessakin vaatia julkisesti, että tapahtumat tutkitaan.”

PIERRE KRÄHENBÜHL

IKÄ: 48

TYÖ: YK:n Palestiinan pakolaisten avustusjärjestön UNRWAn johtaja ja YK:n apulaispääsihteeri huhtikuusta alkaen

URA: Kansainvälisen Punaisen Ristin operatiivinen johtaja vuosina 2002‒2014. Johti avustustyötä 80 maassa. Rikkoi Punaisen Ristin perinteitä arvostelemalla julkisesti vankien kohtelua Abu Ghraibin, Bagramin ja Guantánamon vankiloissa vuonna 2004

MUUTA: Kotoisin Genevestä Sveitsistä

JOONAS PÖRSTI

Kirjoittaja on Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö ja vapaa toimittaja.