Tähdeksi väkivallan varjossa 

Vanhoilliset afgaanit haluavat eroon television laulukilpailusta, jota puoli kansaa katsoo. Tuotantoyhtiö Moby ei aio antaa periksi.

Sunnuntaina 20. maaliskuuta 2016 Habibullah Fani tarttui mikrofoniin ja esitti Afghan Star -kilpailun viimeisen laulun. Takana oli muutaman kuukauden taisto, jossa 23-vuotias Fani oli kerta toisensa jälkeen päihittänyt yksitoista kilpailijaansa.

joukosta keväällä 2016.

Nyt lava oli hänen, ja hetken aikaa Afganistan sai unohtaa yli kolme vuosikymmentä kestäneen epätoivon ja väkivallan.

Afghan Star on Afganistanin suosituin televisio-ohjelma. Tuotantoyhtiö Moby esittää sitä televisiokanavallaan Tolo TV:llä. Sen mukaan katsojia on 16 miljoonaa eli puolet maan asukkaista.

Afghan Star vastaa kansainvälisesti menestynyttä Idols-laulukilpailua. Osallistujat ovat nuoria aikuisia ja enimmäkseen suurista kaupungeista. Koe-esiintymisiä järjestetään pääkaupunki Kabulin lisäksi Heratissa, Kandaharissa ja Mazar-i-Sharifissa.

Tuotantokausia on ollut yksitoista, ja valtaosa kilpailijoista on ollut miehiä.

Oma laulutehdas

Afghan Star on tuotantoyhtiö Mobyn lippulaiva. Television laulukilpailu alkoi vuonna 2005, jolloin äärijärjestö Talebanin hallinnon kaatumisesta oli kulunut neljä vuotta, kertoo Tolo TV:n johtaja Massood Sanjer.

Hän on työskennellyt Mobyssa vuodesta 2002, jolloin se perustettiin. Sanjeer muistaa yhä päivän, jolloin tuotantoyhtiön ensimmäinen radiolähetys oli eetterissä.

”Yleisö vaatii meiltä rohkeutta, joten teemme sitä, mitä se haluaa”, sanoo johtaja Massood Sanjer Tolo TV:stä.
”Yleisö vaatii meiltä rohkeutta, joten teemme sitä, mitä se haluaa”, sanoo johtaja Massood Sanjer Tolo TV:stä.

”Musiikki oli kiellettyä vuoteen 2001 asti. Kasettien tai dvd-levyjen hallussapidosta saattoi joutua vankilaan, joten uutta musiikkia ei oltu kuultu vuosiin. Siksi sitä soitettiin kaikilla toreilla vain muutama tunti sen jälkeen, kun ensimmäinen lähetyksemme oli loppunut.”

Koska Afganistanin musiikkiteollisuus oli tuhottu, Sanjerin piti alkuvuosina soittaa intialaisia Bollywood-hittejä ja pakistanilaisia iskelmiä.

”Nyt 85 prosenttia soittamastamme musiikista on afganistanilaista. Iso osa on Afghan Starin tuotantoa, sillä osallistujat tekevät kanssamme levytyssopimuksen.”

Moby toimii myös mainos- ja it-alalla, julkaisee lehtiä ja omistaa internetkahviloita. Yhtiön omistaa Mohsenin perhe, joka teki pakolaisaikanaan omaisuuden Australian rahoitusmarkkinoilla.

Moby on saanut rahoitusta myös Yhdysvaltain kehitysapuvirastolta USAIDilta.

Väkivaltaa ja uhkailua

Afghan Star on alusta lähtien ärsyttänyt vanhoillisia afgaaneja, jotka ovat yrittäneet taivuttaa maan hallitusta lopettamaan ohjelman. Toistaiseksi he eivät ole onnistuneet.

Osallistujia on myös uhattu väkivallalla ja jopa kuolemalla. Kolme vuotta sitten 17-vuotias Latifa Azizi joutui pakenemaan perheineen kotikaupungistaan Mazar-i-Sharifista Kabuliin, koska hänen yhteisönsä ei hyväksynyt esiintymistä Afghan Starissa.

Viimeksi tammikuun lopussa seitsemän Mobyn työntekijää kuoli Talebanin itsemurhaiskussa Kabulissa.

Viimeksi tammikuun lopussa seitsemän Mobyn työntekijää kuoli Talebanin itsemurhaiskussa Kabulissa. Taleban perusteli iskua ilmoittamalla, että Tolo TV on ”maan suurin verkosto, joka edistää epäsiveellisyyttä, uskonnottomuutta, vieraita kulttuureita ja alastomuutta”.

”Kyse ei ole vain Afghan Starista. Vanhoilliset pyrkivät lopettamaan myös uutiset. Yleisö vaatii meiltä kuitenkin rohkeutta, joten teemme sitä, mitä se haluaa”, Massood Sanjer sanoo.

Uutistuotannossaan Moby tukeutuu laajaan toimittajaverkostoonsa eri puolilla Afganistania. Se on luonut mallia muille radio- ja televisiokanaville sekä pakottanut myös valtiolliset uutispalvelut lisäämään avoimuuttaan.

Sanjer sanoo noudattavansa samoja julkaisuperiaatteita viihteessä ja uutistuotannossa.

”Yksilöllä on yhtä suuri oikeus esittää kaihoisia rakkausballadeja kuin kansalaisilla velvollisuus saada asiallista ja puolueetonta tietoa.”

Esimakua äänestämiseen

Mediayhtiön johtaja Massood Sanjer on syntynyt ja kasvanut Kabulissa. Edes huonoimpina aikoina hän ei paennut naapurimaihin Iraniin tai Pakistaniin, kuten moni muu Afganistanin eliitistä. Englannin kielen hän omaksui opettajaisältään. Tekniikka kiinnosti muuten vain.

Talebanien hallinnon aikana Sanjer työskenteli vastentahtoisesti heidän valvomassaan Radio Shariassa. Šaria tarkoittaa islamilaista lakia.

Välillä Sanjer luki englanniksi käännettyjä julkilausumia, jotka oli suunnattu kansainväliselle yleisölle. Joskus se oli vaikeaa, sillä uutiset olivat silkkaa propagandaa, hän sanoo.

”Talebanit räjäyttivät Bamiyanin Buddha-patsaat maaliskuun alussa 2001. Edellisenä päivänä minun piti lukea liikkeen perustajan mullah Omarin julistus sanatarkasti. Rajojen testaaminen ei ollut mahdollista.”

Myöhemmin Sanjer sai oman radio-ohjelman, jossa hän koetteli rajoja ja pyrki vastuulliseen uutisjournalismiin. Vuorovaikutus kuulijoiden kanssa on hänelle tärkeää.

”Jonkin aikaa sitten vastaanotin puhelun suorassa lähetyksessä. Soittaja oli autolla matkalla Kabulista Kandahariin ja kertoi, että ilman lahjuksia poliisit eivät päästä häntä jatkamaan matkaansa. Pyysin miestä pysymään linjalla. Miljoonat ihmiset kuuntelivat, kuinka hän kinasteli poliisien kanssa 50 afghanista (65 sentistä). Seuraavana päivänä sain tietää, että poliisit oli pidätetty.”

Kansan ääni kuuluu radiossa, ja Afghan Starissa yleisö äänestää voittajan matkapuhelimillaan.

Moby on liiketoimintaa mutta myös yhteiskunnallista muutosta. Kansan ääni kuuluu radiossa, ja Afghan Starissa yleisö äänestää voittajan matkapuhelimillaan. Monelle afghanistanilaiselle se on ensimmäinen kokemus yhteisöllisestä päätöksenteosta.

”Nuoret äänestävät suosikkilaulajaansa ja näkevät, että heidän äänellään on merkitystä. Huomenna samat nuoret kannattelevat Afganistanin yhteiskuntaa. Paljon on voitettu, jos he vaativat, että presidentti tulee valita samalla tavalla oikeudenmukaisesti kuin Afghan Starin voittaja”, Sanjer sanoo.

TEKSTI IVAR ANDERSEN

KUVAT CHRISTOFFER HJALMARSSON JA TOLO TV

Kirjoittaja on ruotsalainen vapaa toimittaja.

Tekstin on suomentanut Tiina Kirkas.