Etiopia: Pakolaisten suurvalta

Itä-Afrikan Etiopiassa on enemmän pakolaisia kuin yhdessäkään toisessa Afrikan valtiossa. Etiopia ohitti Kenian eniten pakolaisia vastaanottavana maana viime heinäkuussa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan Etiopiassa asuu tällä hetkellä noin 730 000 pakolaista, joista valtaosa on naapurimaista Etelä-Sudanista, Somaliasta, Eritreasta ja Sudanista.

Oheisen kartan pakolaisten määrää koskevat tiedot perustuvat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n arvioon tammikuulta 2015. Osa luvuista sisältää myös pakolaisuuden kaltaisessa tilanteessa olevat henkilöt. Lisäksi maissa saattaa olla merkittävä määrä rekisteröimättömiä pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Maiden sisäisten pakolaisten määrät perustuvat Internal Displacement Monitoring Centren arvioihin vuosilta 2013–2015. Varsinkin tämänhetkisissä konflikteissa pakolaisten määrät saattavat muuttua nopeasti ja siten poiketa esitetyistä luvuista. Kaikki luvut on esitetty kymmenentuhannen henkilön tarkkuudella.
Oheisen kartan pakolaisten määrää koskevat tiedot perustuvat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n arvioon tammikuulta 2015. Osa luvuista sisältää myös pakolaisuuden kaltaisessa tilanteessa olevat henkilöt. Lisäksi maissa saattaa olla merkittävä määrä rekisteröimättömiä pakolaisia ja turvapaikanhakijoita.
Maiden sisäisten pakolaisten määrät perustuvat Internal Displacement Monitoring Centren arvioihin vuosilta 2013–2015.
Varsinkin tämänhetkisissä konflikteissa pakolaisten määrät saattavat muuttua nopeasti ja siten poiketa esitetyistä luvuista. Kaikki luvut on esitetty kymmenentuhannen henkilön tarkkuudella.

Etiopian pakolaismäärään vaikuttaa eniten tilanne Etelä-Sudanissa, joka itsenäistyi vuonna 2011. Heimojen keskinäiset kiistat johtivat sisällissotaan loppuvuodesta 2013. Lähes 200 000 eteläsudanilaista pakeni väkivaltaisuuksia rajan yli Etiopiaan reilussa vuodessa. Nykyisin Etiopiassa asuu lähes 300 000 eteläsudanilaista pakolaista.

Suurin osa eteläsudanilaisista pakolaisista kulkee pitkän matkan Etiopian rajalle jalan, sanoo UNHCR:n tiedottaja Kisut Gebregziabher Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta.

”Matka on usein henkisesti ja fyysisesti uuvuttava. Suurin osa pakolaisista saapuu rajalle nälkäisinä, nestehukasta kärsivinä ja uupuneina. Monet kohtaavat matkallaan väkivaltaa, kuten seksuaalista väärinkäyttöä tai menettävät rakkaitaan.”

Etiopiaan saapuu paljon yksinäisiä lapsia ja nuoria, jotka ovat menettäneet vanhempansa tai joutuneet eroon huoltajistaan joko Etelä-Sudanissa tai pakomatkan aikana.

Suurin osa pakolaisista majoitetaan 23 pakolaisleirille, joita on etupäässä Länsi- ja Pohjois-Etiopiassa Etelä-Sudanin ja Eritrean rajojen lähettyvillä. Sairaanhoidon, turvallisuuden ja humanitaaristen syiden vuoksi osa pakolaisista saa kuitenkin asua kaupungeissa. Pääkaupungissa Addis Abebassa asuu virallisesti noin 6 000 pakolaista, joista valtaosa on eritrealaisia. He pakenevat kotimaansa kiristyvää ihmisoikeustilannetta.

Etiopia on perinteisesti pitänyt rajansa auki pakolaisille.

”Onneksemme Etiopia on vieraanvarainen maa. Rajojen sulkemiseen, pakolaisten pakkokäännytyksiin tai muukalaisvihaan liittyviä ongelmia ei ole”, Kisut Gebregziabher sanoo.

TEKSTI NOORA JUSSILA

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.


Pakolaisia ja evakoita

Pakistanissa asuu 1 470 000 pakolaista, joista valtaosa on lähtöisin Afganistanista. Iranissa pakolaisia asuu lähes miljoona, ja lähes kaikki ovat afganistanilaisia.

Viime helmikuussa 3 700 000 syyrialaista oli rekisteröity pakolaisiksi ulkomailla. Heistä 1 700 000 asui Turkissa, 1 100 000 Libanonissa ja loput lähinnä Jordaniassa, Irakissa ja Egyptissä. Maan sisäisessä pakolaisuudessa eli 7 600 000 syyrialaista.

Maailman pitkäkestoisin evakko-ongelma on Kolumbiassa, jossa maan sisäisessä pakolaisuudessa elää 5 750 000 ihmistä.