Terveys vaatii vettä ja vessoja

Käsienpesu saippualla puhtaassa juoksevassa vedessä on tehokas tapa torjua tarttuvia tauteja. Kaikilla afrikkalaisilla ei ole siihen mahdollisuutta koronakriisinkään aikana.

Kulkusirkat valtasivat Itä-Afrikan

Viime kuukausina aavikkokulkusirkkaparvet ovat tuhonneet kasvillisuutta itäisessä Afrikassa. Neliökilometrin kokoisessa parvessa saattaa olla jopa 150 miljoonaa sirkkaa, jotka syövät päivässä 35 000 ihmisen ruokatarpeet.

Elämää veden ympärillä

Veden saatavuus määrittää vahvasti arkea kenialaisessa Doldolin kylässä, joka sijaitsee pahenevista kuivuuksista kärsivässä Laikipian kunnassa. Kun vedenottopaikat kutistuvat ja niistä kilpailevat sekä ihmiset että eläimet, likainen vesi sairastuttaa väkeä.

Aina vain maistuu liha

Kiinalaiset syövät sikaa, muu maailma yhä enemmän siipikarjaa. Lihankulutus kasvaa mutta aikaisempaa hitaammin ennen kaikkea vauraissa maissa.

Perhe on paras

Perhemallit moninaistuvat, samoin tyttöjen ja naisten mahdollisuudet toimia niin perheen sisällä kuin sen ulkopuolellakin, todetaan YK:n tasa-arvojärjestön tuoreessa raportissa. Tilastokeskuksen mukaan ”perheen muodostavat yhdessä asuvat avio- tai avoliitossa olevat tai parisuhteensa rekisteröineet henkilöt ja heidän lapsensa, jompikumpi vanhemmista lapsineen sekä avio- ja avopuolisot sekä parisuhteensa rekisteröineet henkilöt, joilla ei ole lapsia”.