Hur ska det gå för Moçambique?

Fattigdomen i Moçambique har minskat under de senaste årtiondena. Naturgasfyndigheter värda flera miljarder ger möjligheter att påskynda utvecklingen, men experter varnar för resursförbannelse.

I Tanzania talar man tyst

Tanzanierna håller inne med sina åsikter och journalisterna censurerar sina texter för att undgå böter eller till och med fängelse. Jamii Forums ger dem möjlighet att tala fritt på nätet, också om politik och korruption.

Goda och dåliga krislärdomar

Ekonomisk uppfinningsrikedom, men också mänskligt och socialt kapital – det är vad ett land behöver för att klara kriser, skriver Richard Davies i sin bok Extreme Economies.

Varför sjuder det i Latinamerika?

I fjol höstas svepte en protestvåg över Latinamerika. Överallt från Haiti i Karibien till Chile i Anderna marscherade folk på gatorna och krävde förändringar i sina samhällen.

Stackars afrikaner och vita räddare

En forskare hoppas att utvecklingsorganisationerna i sin medelinsamling skulle undvika stereotypier och kändisar som står och snyftar åt nöden omkring sig. Organisationerna intygar att de redan gjort det i stor utsträckning.

Magistrar i pedagogik och utveckling

Tiina Kontinen leder det nya magisterprogrammet DEICO vid Jyväskylä universitet, som är gemensamt för utvecklingsforskning och pedagogiska vetenskaper. Över 120 studerande har sökt till utbildningen som börjar nästa höst.

Ut bland folk

I det sovjettida Kirgizistan blev människor med funktionsnedsättning hånade och instängda på anstalter. I dag har de vuxit upp till medborgaraktivister vars åsikter också statsmakten lyssnar på.