Kuka tekee elokuvia Afrikasta?

Ohjaaja ratkaisee, mitä dokumenttielokuvissa näytetään ja millaisia mielikuvia synnytetään. Eurooppalaiset haluavat köyhyyttä, afrikkalaiset laadukkaita tarinoita.

Lumileikit kutsuvat Kaukasukselle

Lumi, edulliset hinnat ja viisumivapaus houkuttelevat Persianlahden maiden vierastyöläisiä lomailemaan Kaukasukselle Georgiaan. Kristine Alejo riisuu takkinsa, villapuseronsa ja lämpökerrastonsa.

Vähemmistöt valkokankaalle

Uusi brasilialainen ohjaajasukupolvi on tarttunut vaikeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Tai Linharesin lyhytelokuvassa kietoutuvat yhteen kysymykset hänen omasta taustastaan ja vähemmistöjen asemasta Brasiliassa.

Kirjat: Suomen mallia ei voi kopioida kehitysmaihin

Suomen kehitys nykyisenlaiseksi hyvinvointivaltioksi on ollut pitkä, monipolvinen ja paikoin ristiriitainen. Tärkeintä on ollut varhainen kiinnittyminen kansainväliseen talousjärjestelmään niin Ruotsin kuin Venäjänkin vallan aikana, toteavat kehitystutkimuksen emeritusprofessori Juhani Koponen ja sosiaalihistorian apulaisprofessori Sakari Saaritsa toimittamassaan kirjassa Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi.

Kirjat: Kiina suojelee omiaan

Kiina vahvistaa talouskasvuaan hankkimalla Afrikasta raaka-aineita, etenkin öljyä. Vastineeksi se tarjoaa edullista lainaa ja rakentaa mantereelle teitä, voimaloita ja satamia.