Vuodesta 2017 lähtien islamistikapinalliset ovat tehneet iskuja Pohjois-Mosambikissa. Afrikasta uhkaa tulla terrorismikasvattamo, sanoo kansainväliseen terrorismiin perehtynyt Christian Jokinen.
Kapinallisten toiminta vaarantaa maakaasuhankkeiden tulevaisuuden ja samalla kymmenien miljardien dollarien tulot, joilla Mosambik pitäisi nostaa pois köyhyydestä.
Maaliskuussa 2021 islamistikapinallisten hyökkäykset laajenivat Palman kaupunkiin Cabo Delgadon maakunnassa Pohjois-Mosambikissa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kymmeniä ihmisiä surmattiin, joukossa myös lapsia. Cabo Delgadosta on paennut kaiken kaikkiaan satoja tuhansia ihmisiä.
Palma sijaitsee lähellä valtavia maakaasuhankkeita, joita Mosambikin hallitus on käynnistänyt ulkomaisten yritysten kanssa. Kapinallisten toiminta vaarantaa hankkeiden tulevaisuuden ja samalla kymmenien miljardien dollarien tulot, joilla Mosambik pitäisi nostaa pois köyhyydestä.
Christian Jokinen, kumpaa termiä näistä kapinallisista pitäisi käyttää: radikaali-islamistit vai jihadistit?
”Termien taustoja on avattava hieman. Islamismi on poliittinen suuntaus, kuten vaikkapa sosialismi tai konservatismi. Islamistit haluavat, että yhteiskuntaa ohjattaisiin uskonnollisten šaria-lakien mukaisesti. Radikaali-islamistit ovat vieneet suuntauksen pidemmälle kuin muut.
Radikaali-islamistit kutsuvat itseään jihadisteiksi. Termi muistuttaa pyhän sodan tärkeydestä, ja se kuvaa aika hyvin heidän ajatusmaailmaansa.
Itse olisin varovainen jihadisti-sanan käytössä. Sen myötä puhuja saattaa epäsuorasti antaa hyväksynnän ajatuksille, joissa pyhä sota nähdään jokaisen muslimin velvollisuutena.”
Islamistit ovat levittäytymässä Pohjois-Mosambikiin. Miksi näin on käynyt maassa, jossa islaminusko ei juurikaan näy katukuvassa?
”Pohjois-Mosambik on osa muslimivaltaista Itä-Afrikan Swahilirannikkoa, joka ulottuu Mosambikista Tansanian läpi Keniaan saakka. Pohjois-Mosambikissa eri moskeijat ovat viime vuosina kamppailleet alueen ’islamilaisesta sielusta’. Radikaali-islamistit ovat hakeneet itselleen valta-asemaa, ja siksi konfliktien siviiliuhrit ovat olleet pääosin muslimeita.
”Pysyvämpi alueen rauhoittuminen vaatisi panostusta koulutukseen, työllisyyteen ja elinolojen kohentamiseen.”
Monet, etenkin nuoret, ovat liittyneet kapinallisiin. Syyt vaihtelevat, ja ne liittyvät yleensä paikallisiin kysymyksiin. Pohjois-Mosambikissa muslimiyhteisöt ovat kokeneet osattomuutta suhteessa pääkaupunkiin ja valtakeskukseen. Sama keskusvallan ja periferian välinen vastakkainasettelu näkyy Tansaniassa ja Keniassa.
Vaikka syyt radikaalin islamismin leviämiseen ovat paikallisia, pahimmillaan ne voivat yhdistyä alueellisiksi, valtionrajat ylittäviksi suurpaloiksi.”
Miksi Mosambikin armeija ei nujerra islamistikapinallisia?
”Vastakumouksellinen taistelu vaatii paljon resursseja. Mosambik on kehitysmaa, eikä sillä esimerkiksi ole tarvittavaa määrää omia helikoptereita. Jarruttava vaikutuksensa on myös maan koolla. Pääkaupungista Maputosta pitää ajaa peräti 2 500 kilometriä päästäkseen pohjoisen Cabo Delgadoon.
On hyvä ylipäänsä kysyä, onko sotilaallinen terrorismintorjunta ainoa ratkaisu. Pysyvämpi alueen rauhoittuminen vaatisi todennäköisesti myös ’pehmeämpää’ lähestymistapaa, kuten panostusta koulutukseen, työllisyyteen ja elinolojen kohentamiseen.”
Miltä Afrikan tulevaisuus näyttää terrorismiasiantuntijan silmin?
”Viime vuosina väkivaltaista radikaalia islamismia on saatu kuriin Lähi-idässä, mutta se näyttää löytäneen uutta virtaa Afrikasta. Radikaali-islamismiin kytkeytyvät konfliktit synkistävät nyt Afrikan näkymiä. Vaarana on, että joistain mantereen alueista tulee kasvattamoja uhalle, joka tulee näkymään myös Euroopassa ja Suomessa.
Afrikan maita ei voi jättää yksin tämän ongelman kanssa.”
TEKSTI JUKKA ARONEN KUVA F. MIRA/FLICKR
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.