Näkökulmat
Kiitos!
Tämä on pääkirjoitus, jota en olisi koskaan toivonut, että joudun kirjoittamaan. Pitelet käsissäsi viimeistä Kehitys – Utveckling -lehteä.
Afganistanin opit
Kansainvälinen vakauttamis- ja jälleenrakennuspolitiikka sekä käytännöt kaipaavat uudistamista, jotta ne soveltuisivat paremmin mahdollisiin tuleviin interventioihin. Niiden mottona tulisi olla: mitä pienemmin ja vähemmin sekaannutaan, sitä parempi.
Lukutaito jättää jäljen
YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan 129 miljoonaa tyttöä ei pääse vieläkään opintielle, vaikka koulutus kiistatatta hyödyttää niin tyttöjä itseään kuin heidän yhteisöjäänkin. Luku- ja kirjoitustaitoiset tytöt päätyvät harvemmin lapsimorsiammiksi ja osaavat huolehtia omasta ja läheistensä terveydestä.
Sota ei jätä koululaisia rauhaan
YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan viime vuonna ainakin 460 miljoonaa lasta eli konfliktien keskellä. Koululaisista osa kykeni jatkamaan opintojaan, moni ei.
Oikeusvaltio poistaa pelon mielivallasta
Oikeusvaltio sisältää lupauksen siitä, että viranomaiset toimivat lainalaisesti: kukaan ei ole lain yläpuolella ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Luottamus järjestelmään luo perustan sekä taloudelliselle että inhimilliselle kehitykselle.
Pitkien varjojen alta
Sotauutisten loputon virta saa miettimään, miten hidasta kehitystä on rakentaa ja miten nopeasti käy repiminen.
Pikku prinssi ja pallo, joka kuumenee
Sarjakuvapiirtäjä Kianoush Ramezanin tulkinta Antoine de Saint-Exupéryn maailmankuulusta Pikku prinssistä kiinnittää huomiota epäsuhtaan ilmastonmuutosta koskevien puheiden ja tekojen välillä.
Suhde uskontoon ei selitä Bangladeshia
Sekulaarin liberalismin ja islamilaisen fundamentalismin kamppailu Bangladeshin sielusta on vetoava mutta liian yksinkertainen selitys todellisuudessa mutkikkaalle historialle.
Marraskuun valossa
Kansalaisvaikuttajien ja yritysten viesti ilmastoneuvottelijoille on samankaltainen: kannattaa olla kunnianhimoinen.