Tämä on pääkirjoitus, jota en olisi koskaan toivonut, että joudun kirjoittamaan. Pitelet käsissäsi viimeistä Kehitys – Utveckling -lehteä. Vuonna 1969 alkanut matka tulee ainakin tällä erää päätökseensä.
Toimittaja Esa Salminen kertaa kirjoituksessaan tätä matkaa eli lehden 55-vuotista historiaa, joka alkoi vuonna 1969 ilmestyneestä Kehitysyhteistyö-lehdestä. Vuonna 1989 lehden nimeksi vaihtui Kehitys – Utveckling. Lehden päätoimittaja Christian Sundgren toivoi ensimmäisessä pääkirjoituksessaan, että uudistus lisäisi lehden helppolukuisuutta ja toisi uusia lukijoita. Ennen kaikkea hän toivoi, että ”lehden palstoilla käytäisiin tasokasta ja avointa keskustelua kehitysyhteistyöstä”.
Olen ilokseni vuosien varrella huomannut, miten monet mediat ovat tarttuneet lehdessä käsitellyihin teemoihin.
Lukijat voivat arvioida, miten hyvin tavoitteessa on onnistuttu. Itse olen ilokseni vuosien varrella huomannut, miten monet mediat ovat tarttuneet lehdessä käsitellyihin teemoihin. Lehti palkittiin myös viime vuonna ProCom ry:n OmaMedia-kilpailussa parhaana organisaatiomediana. Palkinto oli vuorossaan kolmas, aiemmat voitot tulivat vuosina 2015 ja 2021. Raati totesi palkintoperusteissaan: ”Lehden formaatti on tarkkaan mietitty ja sen konsepti on monipuolinen. Lehti on korkeatasoinen, uskottava ja laadukas. Kehitys – Utvecklingin ulkoasu tekee lukukokemuksesta elämyksellisen.”
ITSE kannan huolta siitä, miten päivittäisen uutisoinnin lisäksi ihmisille onnistutaan jatkossa välittämään syvempää tietoa kehityskysymyksistä, globaaleista ilmiöistä ja maailman keskinäisriippuvuuksista. Ettei näkemys maailmasta liikaa kapenisi.
Tämä koskee varsinkin nuoria, jotka rakentavat vielä maailmankuvaansa. Aivan kuten 1990-luvun lamavuosien koulutusleikkausten seuraukset tai koronavuosien vaikutukset oppimistuloksiin, myös globaalikasvatukseen ja kehitystietoisuuden lisäämiseen kohdistuvien leikkausten jäljet näkyvät vasta vuosien päästä.
VAIKKA Kehitys – Utveckling -lehden matka päättyy, jatkuvat tarinat muualla. Ajankohtaisista kehitysyhteistyöhön liittyvistä asioista kerrotaan ulkoministeriön verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kannattaa ottaa ulkoministeriö seurantaan Facebookissa ja Instagramissa.
Lehden slogan on ollut ”koska maailma ei ole valmis”. Valmis se ei ole vieläkään, mutta toivottavasti lehti on toiminut jonkinlaisena oppaana kehityksen matkalla.
Haluan lämpimästi kiittää kaikkia lehden lukuisia tekijöitä eri vuosina. Kaikki kunnia, palkinnot ja kiitokset kuuluvat teille.
Ja lopuksi suuri kiitos sinulle, lehden lukija. Sinua varten tätä on tehty. Kiitos, kun olet ollut mukana!