Sara Ahlberg oppi, ettei maatalouden tuotanto kehitysmaiden pientiloilla tehostu ilman yksityisiä yrityksiä.
”Ensin asuin Kenian pääkaupungissa Nairobissa, koska keräsin tutkimusaineistoa maitotuotteiden antibioottijäämistä. Muutin sinne uudestaan, kun aloitin apulaisasiantuntijana YK:n alaisessa Kansainvälisessä kotieläintutkimuslaitoksessa ILRIssä.
Tehtäväni oli edistää ruoan turvallisuutta.
Kiersin kodeissa Kenian maaseudulla ja otin bakteerinäytteitä hapatetuista maito- ja viljatuotteista. Niitä tutkittiin laboratoriossa Nairobissa. Mitä köyhempi koti on, sitä enemmän käytetään jalostamattomia tuotteita. Keniassa noin 80 prosenttia elintarviketuotannosta kulkee epävirallista ketjua pitkin, jossa tuottajat eivät ole rekisteröityneet eikä tuotteita valvota.
Maatalouden pientuottajat ovat usein naisia. Tuotanto pientiloilla on käsin tehtävää, äärimmäisen tehotonta työtä. Aikaa muuhun ei jää.
Maatalouden pientuottajat ovat usein naisia. Tuotanto pientiloilla on käsin tehtävää, äärimmäisen tehotonta työtä. Aikaa muuhun ei jää.
Minua ihmetyttää, miksi kehitysyhteistyössä yliromantisoidaan alkutuotantoa, pienviljelijää ja kuokkaa. Miksi kehitysyhteistyön projekteihin ei huolita yksityisiä yrityksiä, vaan ne pidetään maatalous- ja elintarviketuotannosta keinotekoisesti pois? Ne pitäisi ottaa mukaan, jotta tuotanto tehostuisi ja elintarvikeketjusta tulisi laadukkaampi.
Tärkeintä on, että pienviljelijöiden tuotteet pääsevät jalostettaviksi. Kun elintarvikkeet kulkevat niin kutsuttua virallista ketjua pitkin, tuottajalta tehtaaseen, pakkaajalle ja kauppaan, niitä voidaan myös valvoa. Silloin elintarvikkeet ovat myös turvallisia.
Suomessa elintarviketuotanto ei toimisi ilman yrityksiä. Jalostusaste on korkea, ja se tuo enemmän tuloja tuottajalle. Myös kehitysmaissa tuottajan on päästävä viralliseen ketjuun.
Ruoantuotantoon liittyy paljon tunteita, ja siksi asiat eivät helposti muutu. Emme silti voi jatkaa pienviljelyn yliromatisointia kehitysyhteistyössä. Sitä on tehty puoli vuosisataa, eikä se toimi. Nyt on aika kokeilla muuta.”
SARA AHLBERG
IKÄ: 33
KOULUTUS: Elintarviketieteiden maisteri Helsingin yliopistosta vuonna 2011 ja Master of Law and Business -tutkinto Bucerius Law Schoolista Hampurista vuonna 2017
TYÖSKENTELI: Apulaisasiantuntijana Kansainvälisessä kotieläintutkimuslaitoksessa ILRIssä vuosina 2013–2016
JATKAA TYÖHÖN: Määräaikainen ylitarkastaja Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa vuoden 2017 loppuun. Viimeistelee väitöstään, joka käsittelee maitohappobakteerien käyttöä homeista aiheutuvien terveyshaittojen ehkäisyyn
TEKSTI PÄIVI ÄNGESLEVÄ KUVA SAMULI SIIRALA
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.