I Syrien är matlagning ett sätt att visa kärlek. Den utdragna konflikten driver människor i fattigdom och förstör de goda sederna, säger krögaren Malek Al Hamoud.
Auberginen är tärnad, pitabrödet skuret och köket fylls av en berusande doft av mynta. Malek Al Hamoud, 56, och Alham Alhalabi, 53, tillreder en syrisk måltid i sin restaurang i Kånala i Helsingfors. De vuxna döttrarna Sham och Lyal Alhamoud hjälper till.
”Maten är ett sätt att visa kärlek”, säger Malek Al Hamoud.
Menyn består av tabbouleh– och fatoush-sallad, aubergine fatteh, molokhiagryra och rosig vaniljkräm med pistagenötter. I huvudsak vegetariskt, vilket är typiskt i Syrien eftersom fattiga människor inte har råd med kött, förklarar Malek Al Hamoud.
Konfliken i Syrien fortsätter och det råder brist på nästan allt.
”Många har tre arbeten, och ändå räcker pengarna inte till för att leva.”
Häften av syrierna har redan tvingats lämna sina hem. Konflikten i Syrien har med fog karakteriserats som världens största humanitära katastrof.
Något verkligt slut på konflikten är inte i sikte, konstaterar Al Hamoud. Folkresningen mot president Bashar al-Assads regering började våren 2011 och eskalerade till ett inbördeskrig som flera utländer och extremistorganisationen IS håller vid liv. Iran, Ryssland, Turkiet, USA, Israel, Saudiarabien och Qatar är inblandade i konflikten direkt eller indirekt. Sunnidominerade arabländer och västländer stöder rebellerna, Ryssland och det shiitiska Iran stöder al-Assads regim. Konflikten i Gaza förvärrar spänningarna ytterligare.
Häften av syrierna har redan tvingats lämna sina hem. Konflikten i Syrien har med fog karakteriserats som världens största humanitära katastrof.
Kort retur till Syrien
Malek Al Hamoud växte upp i byn Al-Surah al-Saghirah i södra Syrien, studerande till jurist vid universitetet i Damaskus och arbetade som brottsutredare vid polisen i Förenade Arabemiraten. Han återvände till Syrien med sin familj 2012, då landet var på väg mot inbördeskriget.
”Syrien hade blivit otryggt. Man kunde bli dödad bara för sin åsikt.”
Al Hamoud tog familjen tillbaka till Förenade Arabemiraten och sökte Schengen-visum. Han ville till Finland, ”världens renaste land”, där två av hans kusiner bodde.
Det nya livet började i Finland i oktober 2013.
Al Hamoud jobbade hårt för att hitta arbete. Han gick på finskakurs, studerade till merkonom vid Helsinki Business School och ville börja importera österländska varor, men fick inte lån för att grunda ett företag. Efter det skaffade han en matvagn.
Hustrun Alham Alhalabi arbetade i köket och som städerska på ett vårdhem.
I januari 2023 sålde Al Hamoud sin matvagna för att bli krögare. Medelhavsrestaurangen Damasko är öppen varje dag från sex på kvällen till tre på morgonen, och hämtmat är det som säljer bäst. Al Hamoud jobbar ensam och ibland kan arbetsdagarna dra ut till 15 timmar.
”Jag arbetar tills jag når mitt mål”, konstaterar han.
Al Hamoud vill utvidga restaurangens cateringservice och privattillställningar. Hustrun Alham Alhalabin ska snart börja arbeta tillsammans med honom.
”Att äta tillsammans är viktigt och måltiden varar i flera timmar.”
Dåliga vanor går i arv
I den syriska maten använder man rikligt med olivolja och örter, förklarar Alham Alhalabi. Också linser, tahini, granatäppelmelass och hummus.
”Att äta tillsammans är viktigt och måltiden varar i flera timmar.”
Syrierna är gästfria, säger Malek Al Hamoud. Han minns tillbaka på sin hemby Al-Surah al-Saghirah, där det alltid fanns mat och husrum för förbipasserande. En gång kom det cyklister till byn, två tyskar och en britt, som övernattade. De stannade till slut i tre dagar.
När de skulle åka ville tyskarna betala för sig.
”Alltså betala för gästfriheten”, säger Al Hamoud och skakar på huvudet.
Han berättar att Syrien är en av världens äldsta civilisationer. Kriget har pågått i över ett decennium och gjort att narkotikahandeln spridit sig i landet, vilket ökar otryggheten. Fattigdomen och misären påverkar allt, såväl utbildningen som gästfriheten.
”Och de dåliga vanorna går i arv till nästa generation”, konstaterar Al Hamoud.
Det är dags att smaka på den syriska maten som är en blandning av smaker från Mellanöstern och Medelhavet. I fatoush-salladen framträder citronen, fattehen får sin mustighet från auberginen. Vaniljkrämen för tankarna till den finska vaniljpuddingen.
Och när det är dags att betala skakar Malek Al Hamoud bestämt på huvudet.
Översättning från finska till svenska av Ditte Kronström.