On lokakuun 2013 loppu, ja pienessä Tien Langin kaupungissa Pohjois-Vietnamissa vietetään Suomen rahoittaman jätevedenpuhdistamon ja viemäriverkoston avajaisia.
Nguyen Thi Huong, 32-vuotias perheenäiti, seisoo talonsa edessä häkeltyneenä.
Hän on luvannut ottaa vastaan Suomen Vietnamin-suurlähettilään Kimmo Lähdevirran, Vietnamin rakennusministeriön varaministerin Cao Lai Quangin ja joukon avajaisvieraita, jotka haluavat kurkistaa hänen moderniin ja viemäröityyn sisävessaansa.
Nguyen Thi Huong ohjaa vieraat toiseen kerrokseen ja selittää:
”Viemäröinnistä on valtavasti hyötyä. Hyttysiä ei enää ole, ja olemme terveempiä.”
Hän heitti aiemmin jätevetensä talonsa taakse Tien Langissa, kymmenentuhannen asukkaan pikkukaupungissa. Niin tekivät muutkin asukkaat. Hyttyset lisääntyivät takapihojen lätäköissä ja levittivät ajoittain vaarallisia tauteja, kuten dengue-kuumetta.
Nyt hänen jätevetensä valuvat viemäriputkia pitkin vedenpuhdistamoon, jossa ne käsitellään biologisin menetelmin ja lasketaan ympäristöön. Järjestelmä on osa Suomen rahoittamaa pienten kaupunkien vesi- ja sanitaatio-ohjelmaa Pohjois-Vietnamin kahdeksassa maakunnassa.
Vesilaitos ja vedenjakelujärjestelmä valmistuivat Tien Langiin jo vuonna 2009.
”Järjestelmä kattaa nyt koko vedenkierron. Tien Langin asukkaat saavat puhdasta vettä ja palauttavat sen puhtaana luontoon”, Lähdevirta toteaa.
Hanoista vettä
Pienten kaupunkien vesi- ja sanitaatio-ohjelma on pilottiprojekti, sillä Suomi on avunantajista ainut, joka kehittää puhtaan veden ja jätevesihuollon palveluja Vietnamin syrjäisille alueille. Mukana on 25 köyhää kaupunkia, joista kussakin on 4 000–30 000 asukasta.
Ohjelmassa toteutetaan 41 vesihuolto- ja sanitaatiohanketta. Lokakuun 2013 lopussa 69 000 pohjoisvietnamilaista sai puhdasta vettä ja 18 000 asukasta oli jätevesihuollon piirissä.
Tien Langissa jätevettä voidaan puhdistaa 600 kuutiota päivässä. Avajaispäivään mennessä järjestelmään oli liittynyt 850 kotitaloutta, julkista laitosta ja yritystä. Puhdistamo on herättänyt myös vastustusta, sillä osa asukkaista ei halua maksaa jätevetensä puhdistamisesta.
Juhlapuheiden jälkeen kävi ilmi, että puhdistamon rakennuskustannukset nousivat inflaation vuoksi 30 prosentilla alkuperäisestä budjetista, mutta Vietnamin hallitus kattoi ylityksen.
Suomella on lähes kolmen vuosikymmenen kokemus vesihuollosta Vietnamissa. Suomi aloitti Hanoin vesihuoltojärjestelmän kehittämisen kehitysyhteistyövaroin vuonna 1985 ja rahoitti Hai Phongin satamakaupungin vesihuoltoa ja sanitaatiota 1990-luvulla.
Moni suomalainen muistaa vielä iskulauseen ”Hanoista tulee vettä”. Pohjoisvietnamilaisille taas käsite ”suomalainen vesi” on laadun tae.
TEKSTI JA KUVAT PÄIVI ÄNGESLEVÄ
Pienten kaupunkien vesi- ja sanitaatiohanke (WSPST)
- pilottiohjelma Vietnamin pienissä kaupungeissa
- Suomi rahoittaa yhteensä 34,1 miljoonalla eurolla vuosina 2004–2016
- tavoitteena puhdas vesi 120 000:lle ja jätevesihuolto 60 000 pohjoisvietnamilaiselle
Pohjoisvietnamilaisille ”suomalainen vesi” on laadun tae.