Jukka Aronen

Internet-yhteyttä katkottiin 35 maassa

Vallanpitäjät ajoivat alas verkkoyhteyksiä vaientaakseen vastustajiaan ja peitelläkseen omia väärinkäytöksiään.

Tuoreen raportin mukaan hallitukset kytkivät internetin pois päältä omien etujensa vuoksi 187 kertaa viime vuoden aikana. Katkoksia nähtiin 35 maassa, mikä on uusi ennätys.

Herkimmin internet-palvelut katkaistiin Intiassa, 84 kertaa. Suurin osa katkoksista tapahtui vuoristoisella ja poliittisesti epävakaalla Jammun ja Kashmirin alueella maan pohjoisosassa.

Muita kärkimaita olivat Iran, joka katkaisi internet-yhteyden 18 kertaa tukahduttaessaan hallituksen vastaisia mielenosoituksia, ja Myanmar, jossa maan sotilasjuntta määräsi 7 katkosta.

Venäjän armeija poikkaisi verkkoyhteydet ohjusiskuilla ja kyberhyökkäyksillä 22 kertaa. Se yritti myös pakottaa ukrainalaisia käyttämään sensuurin alaista venäläistä tietoverkkoa.

Oma lukunsa oli Venäjä, joka katkoi ukrainalaisten yhteyksiä sodan aikana. Venäjän armeija poikkaisi verkkoyhteydet ohjusiskuilla ja kyberhyökkäyksillä 22 kertaa. Se yritti myös pakottaa ukrainalaisia käyttämään sensuurin alaista venäläistä tietoverkkoa.

Pisin internetin pimennys nähtiin puolestaan Etiopiassa, jossa hallitus määräsi yli kahden vuoden katkoksen sisällisodan toiselle osapuolelle Tigrayn osavaltiossa. Yhteydet palautettiin vasta, kun sota päättyi rauhansopimukseen marraskuussa 2022.

Katkoksilla pönkitetään valtaapitävien asemaa

Hallitukset katkovat internet-yhteyksiä, jotta heidän oma valtansa kasvaisi ja vastustajien ääni heikkenisi, sanoo raportin laadintaan osallistuneen #KeepItOn-kampanjan koordinaattori Felicia Anthonio brittiläiselle The Guardian -lehdelle.

Anthonion mukaan Internetin alasajolla pyritään erityisesti peittelemään valtaapitävien väkivallantekoja ja väärinkäytöksiä sekä varmistamaan rankaisemattomuuden jatkuminen.

Raportin mukaan myös myönteistä kehitystä tapahtui, sillä ainoastaan viisi maata sammutti verkkoyhteydet vaalien aikana. Edellisenä vuonna näin tapahtui vielä 12 kertaa.

#KeepItOn-kampanja ja sen yhteistyökumppani Access Now -järjestö ovat kuitenkin huolissaan kuluvana vuonna käytävistä 17 vaalista. Useat niistä järjestetään maissa, joissa on aiemmin nähty hallituksen järjestämiä katkoksia. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Pakistan, Kongon demokraattinen tasavalta, Guatemala ja Zimbabwe.

Vuoden 2023 katkokset saattaisivat olla vältettävissä, jos kansainvälinen yhteisö käyttäisi valtaansa saadakseen tietoverkkojen tahallisen häirinnän kuriin, arvioi Access Now -järjestön data-analyytikko Zach Rosson.

Lue lisää: Demokratian tila jatkaa heikkenemistään ympäri maailman

Lue lisää: Heikko verkkoyhteys vaikeutti köyhimpien sopeutumista pandemiaan