Kirjoitin joulukuussa 2020 afrikkalaisesta kirjallisuudesta ja siitä, että ikävä kyllä afrikkalaista nykykirjallisuutta saa heikosti äänikirjoina.
Jätin huomiotta toisen suuren trendin: podcastit. Ne ovat keränneet suosiota viime vuosina. Se tuntuukin loogiselta, sillä radio on pitkään ollut suosituin media Afrikan mantereella, ja on sitä edelleen. Podcastit ovat looginen seuraava askel.
Eteläafrikkalainen Mail & Guardian -lehti listasi äskettäin kiinnostavia podcasteja Afrikan mantereelta. Saman kustantajan emolehti The Guardian julkaisi oman listansa noin kuukausi takaperin.
Niistä löytyy hurjasti kuunneltavaa. Tällaiset kymmenen kokosin omalle listalleni työmatkojen ratoksi. Osa laajentaa Afrikka-kuvaa, jotkut kutkuttelevat mysteerihermoja ja kolmannet ovat muuten vain viihdyttäviä. Listan linkit vievät Spotifyhin.
- Mantalk.ke on kahden kenialaisen miehen, Eli Mwendan ja Oscar Koomen ohjelma positiivisestä miehisyydestä. Ohjelmasta on juuri alkanut kymmenes kausi, ja teemoina ovat feminismi, isyys, deittailu, ihonväri ja muut miehenä ja ihmisenä olemiseen liittyvät asiat.
- AfroQueer dokumentoi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elämää eri maissa, sekä Afrikan maissa että diasporassa. Neljäs kausi on loppunut helmikuussa.
- The Ranting Atheist -podcastissa nigerialainen nimetön ateisti puhuu turhautumistaan ja ajatuksistaan uskonnosta, maailmasta ja Nigeriasta. Jaksoilla on aina teema, kuten ”Outoja juttuja joihin uskoin ennen” tai ”Tappaisitko jonkun jos Jumala tai Allah pyytäisi?” Harmi kyllä välillä hän soittaa vieraille nettipuheluja, ja äänen laatu on silloin hieman raskasta korville.
- I said what I said on myös nigerialainen podi, mutta kevyempi teemoiltaan. Yrittäjä Feyikemi Abudu ja kirjoittaja Jola Ayeye juttelevat milleniaalien elämästä Lagosissa.
- Samoilla vesillä kalastelee After School with Sis G.U, jossa eteläafrikkalainen Gugulethu Nyatsumba juttelee ystäviensä ja muiden vieraiden kanssa elämästä parikymppisenä eteläafrikkalaisena.
- True Crime South Africa kertoo nimensä mukaisesti rikostarinoita Etelä-Afrikasta, yksi rikos per jakso.
- Case Number Zero taas on toisen suositun genren podcast: Tässä kerrotaan yksi pitkähkö mysteeri koko kauden aikana. Tarina on kenialaisen journalistin ja bloggaajan Bogonko Bosiren katoaminen Westgaten ostoskeskuksen terrori-iskun aikoihin.
- It’s a Continent pureutuu Afrikan historiaan maa kerrallaan. Nimi viittaa usein käytettyyn letkautukseen siitä, että ulkopuoliset pitävät Afrikkaa yhtenä valtiona. Tämä podcast tuo jakso jaksolta mantereen moninaisuutta tutuksi. Neljäs kausi on päättynyt viime vuoden lopulla.
- Africana Woman with Chulu on sambialaisen Chulu Chansan show, jossa joka jaksossa joku afrikkalainen nainen kertoo elämäntarinansa. Hänellä on pian sata jaksoa purkissa.
- Kenialainen Nipe Story on taas kevyemmästä päästä. Siinä afrikkalaiset kirjailijat lukevat novellejaan, yksi novelli per jakso.
Afrikan kasvavalla audiotarinoiden kentällä on muuten linkki myös Suomeen. Suomalainen Markku Liukkonen on nimittäin perustanut tansanialaisen ystävänsä Hilali Ruhundwan kanssa aluillaan olevan startupin nimellä Sauti Kitabu. Ideana on tarjota tarinankertojille alusta, jolla nämä voivat myydä kertomuksiaan kuulijoille.
Tässä Creative Finlandin artikkelissa ystävykset kertovat lisää ja muistuttavat, että vaikka podcastit ja ääninovellit ovat nykyaikaa, kyseessä on Afrikallekin tuhansia vuosia vanhasta suullisen kertomisen perinteestä, joka nyt vain löytää uusia muotoja.
Kuva: Shutterstock