Teksti Jukka Aronen

Kiinan aurinkopaneelit jylläävät

Maailma lisäsi uusiutuvan energian kapasiteettiaan lähes 50 prosentilla viime vuoden aikana. Ripeää vauhtia selittää etenkin Kiinan halpojen aurinkopaneelien menekki.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan maailman maat lisäsivät uusiutuvan energian kapasiteettiaan peräti 510 gigawatilla viime vuonna. Se on lähes 50 prosentin hyppäys edellisen vuoden kasvulukuun.

Ennätyksellisen ripeä vauhti johtui ennen kaikkea Kiinan tuottamien halpojen aurinkopaneelien hyvästä menekistä. Kiina itse lisäsi aurinkovoimaa saman verran kuin koko maailma yhteensä edellisen vuoden aikana.

Myös Eurooppa, Yhdysvallat ja Brasilia kasvattivat uusiutuvan energian kapasiteettiaan merkittävästi.

Dubain tavoite tekee tiukkaa

IEA ennustaa tuoreessa raportissaan uusiutuvan energian kehityskulkua vuoteen 2028 saakka. Silloin uusiutuvien lasketaan kattavan 42 prosenttia maailman sähköntuotannosta. Suurin yksittäinen lähde tulee yhä olemaan vesivoima, vaikka sen kapasiteetti ei enää juuri kasva. Tuuli- ja aurinkovoiman osuus puolestaan nousee 25 prosenttiin.

Järjestön mukaan maailma ei nykyvauhdilla kuitenkaan pääse Dubain ilmastokokouksessa viime joulukuussa asetettuun tavoitteeseen eli uusiutuvan energian kapasiteetin kolminkertaistamiseen kuluvalla vuosikymmenellä. Ennusteen mukaan kasvu jäisi 2,5-kertaiseksi.

IEA:n mukaan maailman hallitusten olisi kirittävä muun muassa lisäämällä sijoituksia sähköverkkoihin, poistamalla hallinnollisia esteitä uusiutuvalta energialta ja varmistamalla, että myös globaalissa etelässä riittää rahoitusta vihreään siirtymään.

Kiina on avainasemassa

Tällä hetkellä lähes 90 prosenttia maailman uusiutuvan energian kapasiteetista on G20-maissa. Teoriassa Dubaissa sovittuun tavoitteeseen päästäisiin, jos G20-maat kolminkertaistaisivat kapasiteettinsa vuosikymmenen loppuun mennessä. Käytännössä siirtymää on kuitenkin tehtävä myös muissa maissa, jopa sellaisissa, joilla ei tällä hetkellä ole minkäänlaisia tavoitteita uusiutuvien suhteen, IEA toteaa.

Kiina on avainasemassa, sillä maan odotetaan asentavan puolet maailman tarvitsemasta uusiutuvan energian kapasiteetista vuoteen 2030 mennessä.

Kiina tuottaa valtaosan maailman aurinkopaneeleista ja hallitsee 80-95:tä prosenttia globaaleista tuotantoketjuista. Maa on kolminkertaistunut tuotantonsa vuodesta 2021. Se on pudottanut paneelien hintoja lähes 50 prosentilla pelkästään viime vuoden aikana.

Myös Yhdysvallat ja Intia ovat panostaneet aurinkopaneelien tuotantoon, mutta eivät haasta Kiinan valta-asemaa markkinoilla, sillä Kiina kykenee yhä valmistamaan paneeleja selvästi edullisemmin kuin muut.