Kolumbia: Toive rauhasta elää

Kolumbian konflikti on kestänyt yli 50 vuotta. Maansisäisiä pakolaisia on kuusi miljoonaa ja kuolonuhreja 220 000. Kolumbian hallitus ja Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) -sissit neuvottelevat rauhasta. Alustavaan sopuun on päästy maaoikeuksista, huumekaupan lopettamisesta ja kapinallisten poliittisista oikeuksista rauhanneuvottelujen jälkeen. Viralliset neuvottelut toiseksi suurimman sissiryhmän, Ejercito de Liberacion Nacionalin (ELN) kanssa eivät ole vielä alkaneet. Myös oikeistolaiset puolisotilaalliset joukot jatkavat toimintaansa. Chocón maakunta Kolumbian luoteisosassa on yksi konfliktin päänäyttämöistä.

KUVAT MEERI KOUTANIEMI

TEKSTI LEA PAKKANEN

Kirjoittaja työskentelee rauhan ja sovinnon asiantuntijana Suomen Lähetysseurassa. Kuvat ja tekstit ovat hankkeista, joita Suomen Lähetysseura tukee Luterilaisen maailmanliiton kautta.

Artikkelin kirjoittamisen jälkeen Kolumbian hallitus ja Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) pääsivät sopuun rauhansopimuksesta, joka allekirjoitettaneen maaliskuussa 2016.