Jukka Aronen

Koronapandemia vaikeutti perusrokotuksia kehittyvissä maissa

Vaikka globaali rokotekattavuus heikkeni, monessa maassa mennään jo kohti parempaa.

Koronaviruksen vastainen kamppailu vuosina 2020–2021 vaikeutti terveydenhuoltoa ympäri maailman. Matalan tulotason maissa annettiin pandemian aikana kaksi miljardia koronarokotetta, mutta terveydenhuollon keskittyminen pandemiatehtäviin, yleiset sulkutoimet ja tarvikepula vaikeuttivat muiden rokoteohjelmien toteuttamista.

Perusrokotteilla torjutaan muiden muassa kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, papilloomavirusta, tuhkarokkoa ja poliota.

Maailmanlaajuisen rokotusliittouman GAVIn kesällä julkaiseman arvion mukaan perusrokotteiden kattavuus väheni pandemian aikana viidellä prosenttiyksiköllä matalan tulotason maissa. Perusrokotteilla torjutaan muiden muassa kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, papilloomavirusta, tuhkarokkoa ja poliota.

GAVIn 57 matalatuloisessa kohdemaassa perusrokotteiden kattavuus heikkeni pandemian ensimmäisen vuoden aikana 82 prosentista 78 prosenttiin. Toisena vuonna alamäkeä jatkui enää prosenttiyksikön verran. Kuluvan vuoden alussa kattavuudeksi arvioitiin noin 77 prosenttia.

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan vastaavaa pudotusta ei ole nähty 30 vuoteen.

Kokonaan ilman perusrokotteita jääneiden lasten määrä nousi pandemian aikana 0,6 miljoonalla 12,5 miljoonaan.

Myönteistä kehitystä vuonna 2021

Rokotekattavuuden heikkeneminen johtuu pitkälti muutoksista yksittäisissä väestörikkaissa maissa.

Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa kattavuus väheni 73 prosentista 65 prosenttiin ja Intiassa 91 prosentista 85 prosenttiin vuosina 2019-2021. Myös Pohjois-Korean, Myanmarin ja Mosambikin rokotetilanne heikkeni vuonna 2021.

Toisaalta monessa kehittyvässä maassa on jo onnistuttu kääntämään kehityksen suuntaa myönteisemmäksi.

Rokotekattavuus parani joka kolmannessa GAVIn kohdemaassa vuonna 2021. Tšadissa ja Nigerissä tilanne parani koko pandemian ajan, ja myös rokottamattomien lasten osuus kutistui reilusti. Suuriväestöisessä Pakistanissa onnistuttiin palaamaan pandemiaa edeltäviin lukuihin vuoden 2021 aikana.

Haasteena Afrikan väestönkasvu

GAVIn apulaisjohtaja Anuradha Gupta on tyytyväinen siihen, että yleinen rokotustilanne on nyt todennäköisesti kääntymässä parempaan suuntaan.

”Yli puolet GAVIn kohdemaista on joko nostanut kattavuutta tai ainakin pitänyt sen ennallaan vuoden 2021 aikana. Onnistuneista esimerkeistä, kuten Tšadin ja Pakistanin rokotetoimista, on hyvä ottaa mallia”, Gupta sanoo liittouman tiedotteessa.

Guptan mukaan yksi tulevaisuuden suurimmista rokotehaasteista liittyy Afrikan ripeään väestönkasvuun. Pelkästään pandemiavuosina rokotettavien määrä GAVIn afrikkalaisissa ohjelmamaissa kasvoi 1,2 miljoonalla.

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5