Majs är stapelfödan på landsbygden i Guatemala. Skördeutsikterna försämras av naturkatastrofer, klimatförändringarna och vattenbristen. Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor
Näringsfattig mat ger barnen i Guatemala svag vägkost för livet
I Guatemala i Centralamerika bor 17 miljoner människor, av vilka varannan lever i fattigdom. Av dem lider 2,5 miljoner av allvarlig matosäkerhet. Världslivsmedelsprogrammet WFP beräknar att nästan hälften av barnen under fem år är undernärda: på landsbygden är andelen ställvis hela 70–90 procent.
Befolkningen på landsbygden i Guatemala odlar och äter främst näringsfattig majs. Få har möjlighet att odla eller köpa frukt och grönsaker. Matosäkerheten och undernäringen är en följd av coronapandemin, naturkatastrofer och stigande levnadskostander. Odlandet försvåras av bristen på vatten. En del av problemet är också jordfördelningen som gynnar privat ägande.