Aija Salovaara

Nuoret naiset raivaavat arkensa esteitä

Sierra Leonessa nuorten naisten koulunkäyntiä estävät teiniraskaudet, toimeentulovaikeudet ja myös kuukautissuojien puute. Suomen Punaisen Ristin tukema hanke pyrkii tekemään elämästä hiukan helpompaa.

18-vuotias Zainab Alpha on kaksivuotiaan Maryn äiti, joka asuu Bon piirikunnassa eteläisessä Sierra Leonessa. Lapsen isä karkasi, kun kuuli tyttöystävänsä raskaudesta. Alpha asuu lapsuutensa suurperheessä, joka saa niukan elantonsa maanviljelystä.

Alphan kotikylässä Suomen Punainen Risti (SPR) tukee BRIDGE-hanketta, joka pyrkii eri tavoin parantamaan tyttöjen ja naisten asemaa. Alpha kuuluu nuorten naisten ryhmään, jossa he pienlainan turvin ovat harjoittaneet pienimuotoista liiketoimintaa. Naiset ovat ostaneet lähikylistä ruokatarvikkeita, kuten vihanneksia ja kalaa, joita he ovat myyneet kotikylänsä asukkaille.

Naiset ovat ostaneet lähikylistä ruokatarvikkeita, kuten vihanneksia ja kalaa, joita he ovat myyneet kotikylänsä asukkaille.

Puolivartalokuva nuoresta naisesta oranssissa t-paidassa pieni tyttö sylissään.

Zainab Alpha on kaksivuotiaan Maryn äiti ja tienaa rahaa palatakseen kouluun. Kuva: Aino Väänänen/Suomen Punainen Risti

Alpha on käyttänyt tienestinsä välttämättömiin koulutarvikkeisiin, jotta voisi palata opintojensa pariin.

Kaivon lisäksi kylään ja paikalliseen kouluun on rakennettu käymälöitä ja käsienpesupisteitä.

”Olen saanut yhteisestä potista apua myös lapseni lääkärikuluihin.”

Hankkeessa on rakennettu Alphan kotikylään myös kaivo. Aikaisemmin vesi haettiin kaukaa joelta, ja joskus Alpha joutui jäämään koulusta pois, koska vedenkantoon kului liikaa aikaa. Lapsen kanssa kulkiessaan hän pelkäsi, että liukastuisi mutaisella maalla ja lapselle tapahtuisi jotain.

”Puhtaan veden ansiosta tauditkin ovat vähentyneet”, Alpha kertoo.

Kaivon lisäksi kylään ja paikalliseen kouluun on rakennettu käymälöitä ja käsienpesupisteitä.

”Ennen ihmiset kävivät puskissa tarpeillaan, mikä likasi ympäristöä. Koulussakin oli kuukautisten aikana vaikeaa ilman käymälöitä. Nyt kaikki on helpompaa”, Alpha sanoo.

Kestositeet vapauttavat liikkumaan

15-vuotias Hawanatu Rogers on yksi monista nuorista naisista, joka on saanut Pujehunin piirikunnassa seksuaali- ja lisääntymisterveyskasvatusta SPR:n tukemassa BRIDGE-hankkeessa. Rogers on oppinut, miten tärkeää on huolehtia hygieniasta kuukautisten aikana. Nuoret naiset ovat oppineet valmistamaan kankaisia kestositeitä, joita nyt monet yhteisön naiset käyttävät.

”Aiemmin käytin mitä tahansa kangaskappaletta kuukautissuojana. Nyt käytän kestositeitä ja tiedän, että side tulee vaihtaa useamman kerran päivässä.”

Nuoret naiset ovat oppineet valmistamaan kankaisia kestositeitä, joita nyt monet yhteisön naiset käyttävät.

Nuori nainen seisoo pieni lapsi selässään katsoo sivuttain kameraan.

Hawanatu Rogers on yksivuotiaan Mariaman äiti ja onnistunut jatkamaan opintojaan. Kuva: Aino Väänänen/Suomen Punainen Risti

Rogersin mukaan kestositeet ovat vähentäneet tulehduksia ja helpottaneet liikkumista. Myös koulunkäynti on sujuvampaa, koska kestositeet ovat luotettavia ja huomaamattomia.

Rogers asuu isoäitinsä luona yksivuotiaan Mariama-tyttärensä kanssa. Raskaus pakotti Rogersin keskeyttämään koulunkäyntinsä.

Suomen Punaisen Ristin koulutuksissa nuoret naiset ovat oppineet ehkäisemään raskauksia. Lisäksi he ovat saaneet tietoa siitä, miten toimia seksuaalirikos- ja ahdistelutilanteissa.

Infografiikka, jossa kaivon vesihana, mies-nainen-käymäläsymboli ja pikkuhousut, jossa sydän.
Infografiikka: Laura Ylikahri

”Häpeä oli suuri, ja muut tytöt kiusasivat minua. En saanut koulusta ruokaa, joten minulla oli jatkuvasti kova nälkä.”

SPR:n tukeman pienlainahankkeen ansiosta Rogers on nyt voinut palata opiskelemaan. Hän nauttii erityisesti yhteiskuntaopin tunneista.

”Haluan oppia ympäröivästä maailmasta.”

SPR:n koulutuksissa nuoret naiset ovat myös oppineet ehkäisemään raskauksia. Lisäksi he ovat saaneet tietoa siitä, miten toimia seksuaalirikos- ja ahdistelutilanteissa.

”Jos kohtaamme väkivaltaa, voimme kertoa siitä läheisillemme ja Punaisen Ristin työntekijöille, jotka vievät asian eteenpäin viranomaisille”, Rogers kertoo.

Lue lisää: Turku tuottaa turvallista ehkäisyä maailman naisille

Lue lisää: Koulutus nostaa Nepalia köyhyydestä