Kehitysyhteistyö ei merkitse minulle suuria hankkeita, vaan mahdollisuutta auttaa yksilöitä oman elämänsä rakentamisessa. Sekä kehitysyhteistyössä että rauhantyössä naiset ovat ratkaisevan tärkeitä.
Pian 15 vuotta sitten YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman 1325 ”Naiset, Rauha ja Turvallisuus”. Yhdessä Ellen Johnson Sirleafin kanssa saimme tuolloin tehtäväksemme kiertää maailman konfliktipesäkkeitä naisia ja tyttöjä kuunnellen. Viesti oli selvä: naiset ovat sotien uhreja, mutta heillä on myös avaimet konfliktien ennaltaehkäisyyn ja yhteiskunnan jälleenrakennukseen.
Nyt viisitoista vuotta myöhemmin YK:n turvallisuusneuvosto on uudistamassa Itä-Timorin entisen presidentin José Ramos-Horta johdolla YK:n rauhanturvaoperaatioita. Samalla turvallisuusneuvosto on vaatinut Sirleafin ja allekirjoittaneen raportin päivittämistä. Molempia tehtäviä varten on kutsuttu nimekkäät High Level Panelit ja Groupit. Pieni lipsahdus tapahtui kuitenkin pääsihteerille: 1325-neuvonantajien kokoontuessa YK:ssa lokakuun lopulla saimme tietää, että pääsihteeri juuri samaan aikaan oli nimittänyt 16-jäseniseen rauhanoperaatiopaneeliinsa ainoastaan 3 naista. Tästä nousi aikamoinen meteli, Canossaan oli ryömittävä, ja tällä viikolla Helsingissä kokoontuneeseen High Level Paneliin on nimitetty vielä neljä erinomaista naista.
Olen kiertänyt niin Lähi-Itää kuin varsinkin Afrikkaa kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n uhrirahaston jäsenenä sekä raportöörinä UNDP:lle ja YK:n ihmisoikeuskomissaarille. Olen vakuuttunut siitä, että naisten osallistuminen päätöksentekoon ja rauhanrakentamiseen johtaa kestävämpiin tuloksiin. Siitä on myös rohkaisevia esimerkkejä: Liberian naiset pakottivat lopulta dokumentoidusti miehet neuvottelupöytään (Pray the Devil back to Hell), Ruandan talous on noussut kansanmurhan jälkeen naisten tasa-arvoisella osallistumisella. Afrikan Unionia komissiota johtaa Nkosazana Dlamini-Zuma, eivätkä naispresidentit ja -pääministerit ole enää harvinaisuuksia.
Kehitysyhteistyö ei merkitse minulle suuria hankkeita, vaan mahdollisuutta auttaa yksilöitä oman elämänsä rakentamisessa. Naisten oikeuksien ja koulutuksen vahvistamisella on paljon myönteisiä kehitysvaikutuksia. Hyvinvointi ja talous kasvavat, kun naiset voivat toimia yhteiskunnassa tasa-arvoisina miesten kanssa.
Rauhan ja kehityksen tiellä tärkein tehtävämme onkin tukea ihmisoikeuksien toteutumista ja tyttöjen koulutusta. Olen lukemattomia kertoja kuullut kaiken menettäneiltä naisilta: ”Mitä tahansa teette, kouluttakaa tyttäremme. Silloin heitä ei voi manipuloida ja komentaa kuten meitä”.
Suomessa kiitettävän moni kansalaisjärjestö panostaa tyttöjen koulutukseen, kiitos heille siitä.