Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on pulaa lääketieteellisestä hapesta, jota tarvitaan muun muassa keuhkosairauksien hoidossa. Nyt kenialainen Hewatele-yritys lisää Finnfundin rahoituksella hapen tuotantoaan.
”Hewatele on yhteiskunnallinen yritys. Toki tähtäämme tuottoon, mutta toimintaamme ohjaa myös inhimillisyys.”
Lääketieteellistä happea tarvitaan esimerkiksi kroonisten keuhkosairauksien ja akuutin hengenahdistuksen hoidossa. Koronaviruspandemian jälkeen lääketieteellisen hapen kysyntä lähes kaksinkertaistui Keniassa. Kyse ei ollut siitä, että kenialaiset olisivat alkaneet sairastaa aikaisempaa enemmän.
”Hewatele on yhteiskunnallinen yritys. Toki tähtäämme tuottoon, mutta toimintaamme ohjaa myös inhimillisyys.”
”Sairaalat havahtuivat siihen, että happea voisi olla saatavilla. Aiemmin sairaaloilla ei ollut happea, ja sitä tarvitsevia potilaita käännytettiin pois”, kertoo toimitusjohtaja Zulfiqar Wali.
Hän on johtanut lääketieteellistä happea valmistavaa Hewatele-yritystä vuodesta 2021. Pandemia oli käännekohta myös Hewatelelle.
Ennen pandemiaa Hewatelen markkinaosuus Kenian lääketieteellisen hapen tuotannosta oli viitisen prosenttia. Nyt osuus on noin 12 prosenttia.
”Pandemian aikana isot sairaalat pyysivät meiltä happea, koska emme koskaan sanoneet ei. Ostimme säiliöitä kalliiseen hintaan ja työskentelimme lähes ympäri vuorokauden. Minä ja tiimimme nukuimme vain kolmisen tuntia vuorokaudessa. Me pelastimme henkiä”, Wali muistelee.
Hewatele toimittaa edelleen happea myös tilaajille, joilla laskun maksamiseen voi kulua vuosikin. Lääketieteellisestä hapesta on pulaa etenkin Kenian maaseudulla.
”Kaasusäiliöihin pakattava happi on kallista, koska Afrikan mantereella ei valmisteta kaasusäiliöitä. Kenian valtio ottaa säiliön hinnasta 65 prosenttia veroa”, Wali kertoo.
Sijoituksilla uusi tehdas
Viime lokakuussa Hewatele sopi suomalaisen kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin ja neljän muun kansainvälisen rahoittajan kanssa 20 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoituksesta. Sillä yritys rakentaa uuden nestemäistä lääketieteellistä happea valmistava tehtaan pääkaupungin Nairobin lähelle.
”Uskon, että sijoitus on seurausta siitä, että teimme pyyteetöntä auttamistyötä pandemian aikana. Velvollisuutemme on auttaa apua tarvitsevia.”
Rakennustyöt käynnistyivät maaliskuussa. Tehtaan odotetaan aloittavan tuotantonsa vuoden 2025 alkupuoliskolla.
”Uskon, että sijoitus on seurausta siitä, että teimme pyyteetöntä auttamistyötä pandemian aikana. Velvollisuutemme on auttaa apua tarvitsevia”, Zulfiqar Wali sanoo.
Finnfundin lisäksi uuteen tehtaaseen sijoittavat Grand Challenges Canada, Soros Economic Development Fund, U.S. International Development Finance Corporation sekä Optimus Foundation. Ne ovat kaikki Finnfundin tavoin vaikuttavuussijoittajia, jotka investoivat globaaleja kehityshaasteita ratkoviin yrityksiin.
Nestemäinen happi on edullisempaa
Hewatele valmistaa nyt kaasumuotoista lääketieteellistä happea viidessä tuotantolaitoksessa Keniassa. Tuotantokapasiteetti on 400 säiliötä päivässä. Uuden tehtaan valmistuttua happea voidaan tuottaa 20 000 litraa päivässä, jolloin lääketieteellisen hapen hinnan arvioidaan laskevan noin kolmanneksella nykyiseen verrattuna.
”Hapen tuottaminen nestemäisenä on edullisempaa kuin kaasuna, eikä tuotanto ole riippuvaista tasaisesta sähkönsaannista. Kalliit ja hankalat kaasusäiliöt jäävät historiaan”, Zulfiqar Wali kertoo.
Täydessä tuotantokapasiteetissaan tehdas kattaa koko Kenian lääketieteellisen hapen tarpeen.
”Noin 70 prosenttia tuotannostamme on tarkoitus jäädä Keniaan, loput voimme myydä lähimaihin, kuten Ugandaan ja Tansaniaan. Tarvetta Afrikan mantereella olisi enemmänkin.”
Lääketieteellisen hapen nykyistä parempi saatavuus ja edullisempi hinta vaikuttavat myönteisesti lisähappea tarvitsevien terveyteen ja hengissä säilymisen mahdollisuuksiin.
”Arvoimme, että nestemäisen hapen tuotannon ansiosta lasten keuhkokuumeen aiheuttama kuolleisuus voi laskea jopa 35 prosenttia”, Wali sanoo.