Pärjätkööt ilman terveyssiteitä!

Ugandan presidentti Yoweri Museveni työntää aseilla ja ammuksilla lastattua ostoskärryä tansanialaisen piirtäjän Godfrey Mwampembwan eli Gadon kuvassa. Musevenin vieressä hänen puolisonsa Janet kiivailee vakavanoloiselle tyttörivistölle.

”Terveyssiteitä, mitä hemmetin terveyssiteitä? Ettekö te näe, ettei terveyssiteisiin ole rahaa?”

Vuoden 2016 vaalikampanjassaan Yoweri ja Janet Museveni lupasivat tarjota ilmaiset terveyssiteet kaikille Ugandan köyhille tytöille. He olivat oivaltaneet, että ilman kuukautissuojia tyttöjen koulunkäynti saattaa olla hankalaa tai loppua kokonaan.

Viime tammikuussa opetusministerinä toimiva Janet Museveni kuitenkin ilmoitti, että hallituksella ei ole varaa myöntää luvattua yli neljää miljoonaa euroa terveyssiteiden hankintaan. Hän valitteli valtion kireää taloustilannetta.

Lupauksen pettämisestä kehkeytyi kiivas kansalaiskeskustelu. Esimerkiksi yliopistotutkija ja kansalaisaktivisti Stella Nyanzi suomi kovin sanoin ”maan äidiksi” kutsuttua Janet Musevenia yhteisöpalvelu Facebookissa.

”Millainen äiti sallii tytärtensä jäädä pois koulusta vain siksi, että he ovat liian köyhiä hankkimaan terveyssiteitä?” hän kysyi.

Hallitus ei myöntynyt antamaan rahaa kuukautissuojiin mutta poisti niiltä arvonlisäveron.

TEKSTI TIINA KIRKAS