Teksti Erja-Outi Heino

Presidentti Martti Ahtisaari oli myös kehityksen uranuurtaja

Suomi muistaa maanantaina 16.10. edesmennyttä presidentti Martti Ahtisaarta ja hänen elämäntyötään.

Rauhan rakentaja oli myös kehitysyhteistyön uranuurtaja. Martti Ahtisaari tuli keväällä 1965 ulkoministeriöön käynnistämään yhdessä Jaakko Iloniemen kanssa kansainvälisen kehitysavun toimistoa.

Sekä Iloniemi että Ahtisaari edustivat ministeriölle opiskelijamaailmasta nousevaa uutta voimaa.  Kansainvälisen kehitysavun toimisto aloitti ajankohtana, jolloin ”kolmas maailma” oli suomalaisille vieras, samoin kehitysapu.

Kehitysavun toimistolla oli viisi työntekijää ja neljä toimistohuonetta Helsingin Hallituskadulla. Aivan tyhjästä ei tarvinnut aloittaa: kahden sihteerin jakamaan huoneeseen sijoittui kopiokoneen lisäksi myös kunnioitusta herättävä arkisto. Se kattoi seinällisen verran edellisenä vuonna järjestetyn UNCTAD-kokouksen papereita.

Kehitys-Utveckling -lehdessä (1/2005) aloitusviisikkoon kuulunut Rauni Turkia muisteli ihmetelleensä, mihin joudutaan, jos jokaisesta kokouksesta kertyy yhtä paljon paperia. Hänelle kaikkein olennaisinta oli usko, että ollaan tulevaisuuden puolella ja rakennetaan sitä ihmisten maailmaan: ”Se usko oli mielestäni pienen ja vaatimattomasti alkaneen kehitysaputoimiston vähäisen työntekijäryhmän kannattava voima.”

Paperia on kertynyt kehitysyhteistyön ja kehityspolitiikan vuosikymmeninä, paljonkin. Samalla työ tulevaisuuden puolesta jatkuu, ja siitä kunnioittava kiitos suomalaista kehitysyhteistyötä alkuun luotsanneelle Martti Ahtisaarelle.