Tiina Kirkas

Rauha on tahdon asia

Viime syksynä edesmenneen presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama konfliktinratkaisujärjestö CMI on osallistunut jo yli 50 rauhanprosessiin eri puolilla maailmaa. Uutuskirja taustoittaa rauhanvälityksen arkea ja mahdollisuuksia ennen ja nyt.

Kirjankannen alalaidassa Martti Ahtisaari kättelee miestä, taustalla muita mustiin pukeutuneita ihmisiä.
Katri Merikallio & Antti Ämmälä. NÄIN SYNTYY RAUHA. MARTTI AHTISAAREN CMI:N MATKA SUOMALAISEKSI MENESTYSTARINAKSI. OTAVA, 2024.

Vuosituhannen vaihteessa Martti Ahtisaari alkoi pohtia, mitä tekisi kuusivuotisen presidenttirupeamansa jälkeen. Oloneuvokseksi hän ei halunnut ryhtyä eikä myöskään luotsata YK:n pakolaisjärjestöä UNHCR:ää, vaikka maailmanjärjestön johtaja Kofi Annan häntä toimeen oli houkutellutkin. Sen sijaan hän päätti perustaa järjestön, jonka tavoite oli ehkäistä ja ratkaista aseellisia konflikteja. Hän halusi tarttua syihin, jotka ajoivat miljoonia ihmisiä kodeistaan.

Ahtisaari myös näki, että etenkin sisällissodissa tarvittiin YK-järjestöjen ja valtioiden rinnalle epävirallisia ja itsenäisiä rauhanvälittäjiä, jotka kykenivät keskustelemaan kaikkien konfliktin osapuolten kanssa – olivat he sitten hallinnon tai virallisten tahojen hylkimien kapinallisten edustajia.

Ahtisaaren järjestö Crisis Management Initiative eli CMI käynnisti toimintansa elokuussa 2000, ja tähän mennessä se on osallistunut maailmalla yli 50 rauhanprosessiin. Kirjassaan Näin syntyy rauha toimittaja Katri Merikallio ja CMI:n viestintäpäällikkö Antti Ämmälä kuvaavat seikkaperäisesti rauhanvälityksen arkea ja kulisseja muun muassa vuonna 2005 Indonesian Achehissa, jossa tsunamin jälkeinen valtaisa inhimillinen katastrofi taivutti saaren itsenäisyysliikkeen neuvotteluihin maan keskushallinnon kanssa.

”Osapuolten on itse haluttava rauhaa. Luottamuksen rakentaminen heidän välilleen on tärkeää. Kaikkia on kunnioitettava. Vaikka rauha tehdään yhdessä osapuolten kanssa, neuvotteluille on varmistettava tuki korkeimmalla poliittisella tasolla”, kirjoittajat tiivistävät viime syksynä menehtyneen Ahtisaaren opit.

Parin vuosikymmenen takaiseen toiveikkuuteen verrattuna nykyinen rauhanvälityksen maisema näyttää varsin lohduttomalta niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Silti CMI jatkaa työtään muun muassa Ukrainassa, jossa se on toiminut vuodesta 2009 lähtien.

”Aina ei voi saada aikaan rauhansopimusta. Joskus täytyy tehdä perusasioita. Kuten auttaa ihmisiä rakentamaan keskinäistä luottamusta ja ymmärrystä. Tai luoda yhteys, kun virallisia kanavia ei ole”, toteaa kirjassa CMI:n vanhempi neuvonantaja Denis Matveev.