Rohkeutta puhua mielenterveydestä

Mielenterveysongelmat jäävät kehitysmaissa usein tunnistamatta ja hoitamatta. Nepalissa terveystyöntekijät kannustavat hakemaan keskusteluapua.

Kolme naista istuu varjoisan puun alla Sisanyan terveysaseman pihalla Nepalin Dangissa. He kertovat avusta, jota ovat saaneet terveysasemalta ahdistukseen ja unettomuuteen.

”Kuulimme palvelusta tuttavilta ja paikallisradiosta. Tulimme hakemaan keskusteluapua. Nyt pystymme taas toimimaan arjessa.”

Naiset nauravat ja kertovat vuolaasti elämästään. Yksi heistä on kehottanut tuttaviaan ja naapureitaan kääntymään terveysaseman puoleen univaikeuksissaan ja huolissaan.

Sisanya on yksi terveysasemista, joissa Lääkärin sosiaalinen vastuu ry tukee mielenterveystyötä Nepalissa. Hankkeessa koulutetut terveysasemien työntekijät tarjoavat keskustelutukea kerran viikossa sitä tarvitseville.

Tapaamisissa tehdään hengitysharjoituksia ja opetellaan stressinhallintaa. Mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa vähennetään valistuksella.

Ensimmäinen keskustelu kestää kaksi tuntia, seuraavat puoli tuntia. Tapaamisissa tehdään hengitysharjoituksia ja opetellaan stressinhallintaa. Mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa vähennetään valistuksella.

Dangin maakunta sijaitsee Nepalin keskilännen kehitysalueella. Se vaurioitui pahoin sisällissodan aikana. Osa ihmisistä kärsii yhä traumaperäisestä stressihäiriöstä. Päihdeongelmat ja perheväkivalta ovat yleisiä.

Silti lääkärien koulutuksessa perehdytään heikosti mielenterveyteen tai esimerkiksi sukupuolittuneeseen väkivaltaan, kertoo LSV:n paikallinen yhteistyökumppani Centre for Victims of Torture.

Terveyssisaret tukevat mielenterveyttä

Nepalin kansanterveysjärjestelmä tukeutuu vapaaehtoisiin terveyssisariin. He kiertävät perheissä ja tarjoavat muiden muassa ehkäisyvalistusta ja neuvolapalveluita. LSV on kouluttanut terveyssisaria tunnistamaan mielenterveysongelmia ja ohjaamaan ihmisiä hoitoon.

”Aikaisemmin annoimme perheille lähinnä neuvoja. Nyt olemme oppineet kuuntelemaan ja keskustelemaan”, kertoo terveyssisar Tara Subedi.

”Nykyään tartumme myös perheiden alkoholiongelmaan.”

LSV:n hanketta koordinoivat suomalaiset psykiatrit vapaaehtoistyönä.

Hankkeessa kyläterveystyöntekijät ovat oppineet tunnistamaan ja hoitamaan lieviä mielenterveysongelmia sekä ohjaamaan vakavasti sairastuneita erikoissairaanhoidon palveluihin. Kyläterveysasemille on palkattu myös terapeutteja, joiden keskusteluhoidon vaikuttavuutta tutkitaan hankkeessa.

Lisäksi koulutusta ovat saaneet kriisikeskusten työntekijät, koululaiset, opettajat ja paikallishallinto. Valistustyö ja radio-ohjelmat ovat vähentäneet mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa.

MIELENTERVEYSPALVELUITA NEPALIN MAASEUDULLE

  • Hanke on jatkoa vuosina 2012–2014 samalla alueella toteutetulle mielenterveyshankkeelle.
  • Ulkoministeriö on tukenut hanketta 460 000 eurolla vuosina 2015–2017. Hanke päättyy vuoden lopussa.
  • Hankkeessa kyläterveystyöntekijät, vapaaehtoiset terveyssisaret ja eri alojen viranomaiset ovat oppineet tunnistamaan mielenterveysongelmia. Samalla on tutkittu hoidon tehoa ja tuloksellisuutta. Lisäksi mielenterveysongelmista on valistettu muiden muassa paikallisradioissa.

TEKSTI SALLA NAZARENKO KUVA SAARA HIETANEN

Kirjoittaja on Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n toiminnanjohtaja.