Myös Itä-Ukrainan kriisistä ennen Venäjän hyökkäystä ja Malawin hirmumyrskyn epäonnistuneesta jälkihoidosta uutisoitiin poikkeuksellisen vähän.
Hyväntekeväisyysjärjestö CARE ja mediaseurantapalvelu Meltwater selvittivät, mistä humanitaarisesta kriisistä on viime aikoina raportoitu kansainvälisessä mediassa vähiten.
CARE ja Meltwater kävivät läpi 1,8 miljoonaa verkkoartikkelia tammi-syyskuulta 2021. Tutkimuksen kohteeksi valittiin 40 sellaista kriisiä, jotka vaikuttivat yli miljoonan ihmisen elämään.
Tutkimuksen aikavälillä koettiin poikkeuksellisen paljon humanitaarisia kriisejä. YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan autettavien ihmisten määrä oli kaikkien aikojen ennätyslukemissa heinäkuussa 2021.
Tutkimustuloksissa nousevat esiin 10 kriisiä, jotka saivat kokoonsa nähden kaikkein vähiten huomiota. Nämä kriisit liittyivät Sambiaan, Ukrainaan ennen Venäjän hyökkäystä, Malawiin, Keski-Afrikan tasavaltaan, Guatemalaan, Kolumbiaan, Burundiin, Nigeriin, Zimbabween ja Hondurasiin.
Ben Affleckin ja Jennifer Lopezin deittailu sai enemmän huomiota kuin Sambian nälänhätä
CARE haluaa tutkimuksen avulla nostaa esiin kansainvälisen uutisoinnin sokeita pisteitä ja myös epäsuhtaa uutiskriteerien valinnassa.
Deittailusta uutisoitiin 180 kertaa enemmän kuin yli miljoonan ihmisen hädästä.
Kaikkein aliraportoiduimmasta kriisistä – Sambian kuivuudesta ja nälänhädästä – julkaistiin yhdeksän kuukauden aikana yhteensä 512 artikkelia, kun esimerkiksi Ben Affleckin ja Jennifer Lopezin uudelleen alkaneesta seurustelusta tuotettiin 91 979 artikkelia ympäri maailman. Deittailusta uutisoitiin 180 kertaa enemmän kuin yli miljoonan ihmisen hädästä.
Tätäkin suurempaa kansainvälistä näkyvyyttä saivat miljardöörien Jeff Bezosin ja Elon Muskin avaruuslennot (240 000 artikkelia), kuninkaallisista titteleistään luopuneiden prinssi Harryn ja tämän vaimon Meghanin televisiohaastattelu (363 000), jalkapallon EM-kisat (515 000) ja Tokion olympialaiset (3 540 000).
Kolme unohdetuinta kriisiä tapahtuivat Sambiassa, Ukrainassa ja Malawissa
Kansainvälisen median suurimmasta sokeasta pisteestä eli Sambiasta olisi CAREn mukaan voinut kertoa, että maata vaivannut, ilmastonmuutoksen pahentama kuivuus vei 1,2 miljoonaa ihmistä nälänhädän partaalle heinä-syyskuussa vuonna 2021. Kriisin taustalla oli yhdistelmä monia eri tekijöitä: aiemmat tulvat, maissin hinnannousu sekä heinäsirkkojen ja viljayökkösten hyökkäykset. Koronapandemia on ylipäänsä saanut maan talouden sukeltamaan, mikä oli vaikeuttanut ruoansaantia entuudestaan.
Vuonna 2021 Ukrainan itäosissa Donetskin ja Luhanskin alueella oltiin eletty aseellisen konfliktin keskellä kahdeksan vuotta.
Toisena unohdettujen kriisien listalla on Ukraina, josta kansainvälinen media teki 801 artikkelia. Ukrainan tilannetta tarkasteltiin ennen Venäjän helmikuussa 2022 tekemää hyökkäystä. Vuonna 2021 Ukrainan itäosissa Donetskin ja Luhanskin alueella oltiin eletty aseellisen konfliktin keskellä kahdeksan vuotta. YK:n arvion mukaan jo tuolloin oli 3,4 miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun ja suojan tarpeessa.
Listan kolmannesta kriisistä Malawissa kirjoitettiin 832 artikkelissa. Maassa koettiin vuonna 2019 Sambian tapaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kun trooppinen myrsky Idai pyyhkäisi maan yli. Myrskyä seuranneet tulvat vaurioittivat peltoja muutamia viikkoja ennen viljelykauden alkua. Vuonna 2021 Idain aiheuttaman katastrofin vaikutuksista kärsittiin yhä. Yli 80 000 ihmistä menetti myrskylle kotinsa, eikä elämä ole palannut entisille urilleen. Noin 70 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Uusien vesijärjestelmien rakentaminen tai ilmastokestävien siementen käyttö on liian kallista tavallisille pienviljelijöille, ja monilla alueilla äärimmäinen köyhyys syvenee.
Vaikka kymmenen unohdetuinta kriisiä saivat erittäin niukasti näkyvyyttä, se ei tarkoita, että muut maailman kriisit olisivat saaneet kaiken ansaitsemansa huomion.
CAREn toiminnanjohtaja Laurie Lee muistuttaa, että jopa Syyrian kriisi – josta on raportoitu hieman vähemmän kuin Afganistanista – sai 230 000 artikkelia yhdeksän kuukauden aikana. Se jäi siis paljon vähemmälle huomiolle kuin esimerkiksi Harryn ja Meghanin kertaluonteinen osallistuminen Oprah Winfreyn haastatteluohjelmaan.
Lue lisää: Mitä kuuluu unohdetuille pakolaisille Bangladeshissa, Syyriassa ja Jemenissä?