Tuntemattomat kuolemat, tuntemattomat taudit

Jotta ihmisten terveyttä voidaan hoitaa, on tiedettävä, mihin he kuolevat.

Vuonna 2015 maailmassa kuoli 56 miljoonaa ihmistä. Puolet kuolemista selittyi jollain syyllä, kuten sairaudella tai tapaturmalla, raportoi Maailman terveysjärjestö WHO.

Euroopassa 95 prosentille kuolemista rekisteröitiin virallinen syy, Afrikassa vain viidelle prosentille. Kuolinsyiden rekisteröinti on tarpeellista, jotta valtiot voivat suunnitella terveydenhoitoa ja laatia tehokasta väestö- ja terveyspolitiikkaa, WHO korostaa.

YK:n kestävän kehityksen kolmas tavoite varmistaa terveellisen elämän kaikille ihmisille maailmassa. Kaikkiaan 21 kestävän kehityksen alatavoitetta liittyy terveyden parantamiseen.WHO:n mukaan kymmenessä tavoitteessa on edistytty merkittävästi vuoden 2000 jälkeen: entistä useampi saa hiv/aids-lääkitystä, hyttysverkkojen käyttö on lisääntynyt ja äititerveys on parantunut. Lasten rokotuskattavuus sitä vastoin on pienentynyt.

Huonot elintavat ovat myös levinneet kaikkialle maailmaan. Ihmiset lihovat, polttavat tupakkaa ja juovat alkoholia aikaisempaa enemmän.

Kaupungistuminen lisää liikennekuolemia, ja ilmansaasteet tappavat ihmisiä myös kehitysmaissa.

Kehitysmaiden terveydenhoitojärjestelmä on vaikeassa tilanteessa. Yhä edelleen monessa maassa alle viisivuotiaita lapsia kuolee helposti ehkäistäviin tartuntatauteihin, kuten ripuliin ja tuhkarokkoon.

Samaan aikaan yleistyvät läntiset elintasosairaudet, kuten diabetes, syövät ja sydän- ja verisuonitaudit. Niiden hoito on vaativaa ja kallista, eikä köyhillä valtioilla ole varaa kustantaa hoitoja.

TEKSTI MINTTU-MAARIA PARTANEN GRAFIIKKA JUHO HIILIVIRTA