Wambi Michael/IPS

Ugandassa äidit kampanjoivat homofobista lakia vastaan

Joukko ugandalaisia äitejä on ryhtynyt vastarintaan parlamentin kertaalleen hyväksymää homofobista lakiehdotusta kohtaan. Heidän lapsensa kuuluvat Ugandan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Lakiehdotus on palautettu vielä parlamentin käsittelyyn.

Pelkona on, että voimaan tullessaan Ugandan uusi laki kannustaa muita Afrikan maita kiristämään suhtautumistaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Lain perusteella toistuvista homoseksuaalisista teoista voisi Ugandassa saada kuolemantuomion, homoseksuaalisuudesta elinkautisen vankeusrangaistuksen ja homoseksuaalisuuden edistämisestä enimmillään 20 vuoden tuomion.

Äitien vastarinta on harvinaista Ugandassa ja ylipäätään Afrikassa, missä Human Rights Watchin mukaan 33 maata edelleen pitää homoseksuaalisuutta rikoksena. Pelkona on, että voimaan tullessaan Ugandan uusi laki kannustaa muita Afrikan maita kiristämään suhtautumistaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Tiukemman lain hyväksyminen Ugandassa ei ollut mikään yksittäistapaus, kansainvälisen Civicus-kansalaisjärjestön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tuesta vastaava Mawethu Nkosana Nkolomba sanoo. Hän luettelee pitkän listan Afrikan maita, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema uhkaa heikentyä: Kenia, Nigeria, Tansania, Ghana, Uganda, Burundi, Tunisia, Algeria ja Egypti.

Aktivisti Eric Ndaula sanoo homofobian hallitsevan niin poliitikkojen, uskonnollisten johtajien kuin perheidenkin ajatusmaailmaa. ”Heidän viestinsä meille on, että homoseksuaalisuus on väärin ja inhottavaa.”

”Jouduimme voittamaan ennakkoluulomme”

Kun Ugandan parlamentti hyväksyi homoseksuaalisuuden kieltävän lain maaliskuussa 2023, kahdeksan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden äitiä julkaisi omilla nimillään presidentti Yoweri Musevenille avoimen kirjeen, joka julkaistiin Monitor-lehdessä.

”Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten äiteinä meillä ei ole mitään agendaa ajettavanamme. Olemme ugandalaisia äitejä, joiden on pitänyt voittaa monet ennakkoluulomme pystyäksemme täysin ymmärtämään, hyväksymään ja rakastamaan lapsiamme”, kirjeessä todetaan.

Äitien kirje herätti kiivaan keskustelun sosiaalisessa mediassa. Monet vaativat presidentti Musevenia jättämään lain vahvistamatta.

Naiset kertovat pelkäävänsä, että heidän lapsensa joutuvat katuväkivallan uhreiksi asuessaan maassa, jonka lainsäätäjät vastuuttomasti tukevat homo- ja transfobiaa kriminalisoimalla homoseksuaalisuuden.

”Lastemme seksuaalinen suuntautuminen ei ollut meidän valintamme, mutta olemme päättäneet rakastaa heitä sellaisina kuin he ovat. Vanhempina haluamme varmistaa heille mahdollisuuden elää terveinä, kouluttautua ja menestyä sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti.”

Äitien kirje herätti kiivaan keskustelun sosiaalisessa mediassa. Monet vaativat presidentti Musevenia jättämään lain vahvistamatta.

Presidentti Museveni tuskin taipuu äitien pyyntöihin, vaikka hän palauttikin lain parlamentin käsittelyyn täydennyksiä varten. Oikeuskansleri Kiryowa Kiwanuka nimittäin huomasi, että laki kriminalisoi nekin, jotka katuvat aiempaa homoseksuaalista käytöstään ja hakevat siihen hoitoa. Hän esittää, että laissa mahdollistetaan tälle ryhmälle armahdus.

Eurooppalaiset syntipukkeina

Ugandan presidentti Museveni on useaan otteeseen syyttänyt eurooppalaisia uuden lain kriitikoiden takapiruiksi. Hän ei ole peitellyt inhoaan homoseksuaalisuutta kohtaan, ja on pitänyt sitä suurempana ongelmana kuin huumeita.

”Mikä näitä eurooppalaisia vaivaa? He eivät kuuntele, kun kerromme, ettei täällä ollut juuri lainkaan homoseksuaalisuutta ennen eurooppalaisten tuloa. Nyt he haluavat tehdä epänormaalista normaalin, ja pakottaa muutkin hyväksymään sen.”

Lakiehdotusta ajaneet poliitikot ovat perustelleet kriminalisointipykäliä sillä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ajaneet etujaan näkyvillä kampanjoilla. Se on provosoinut yhteisön puolustautumaan. Jos lgbtq+-yhteisö olisi jatkanut toimintaansa vähin äänin ja piilossa, siihen ei olisi puututtu, lain tukijat sanovat.

Heidän mielestään lailla suojataan ugandalaisia lapsia homopropagandalta. Ugandalaisen ihmisoikeusjärjestö HRAPF:n edustaja, tohtori Adrian Jjuuko on eri mieltä.

”Suurin lapsiin kohdistuva uhka ei ole homo- vaan heteroseksuaalisuus. Rikostilastoissa on vuosittain yli 10 000 miesten raiskaamaa tai seksuaalisesti ahdistelemaa tyttöä. Homoseksuaalisia rikoksia kirjattiin 83.”

Jjuukon mielestä homofobisen lainsäädännön takana on kansainvälinen kampanja, joka on jatkunut jo vuosia. Hänen edustamansa järjestö pakotetaan ilmeisesti lopettamaan toimintansa, koska se on tukenut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia. Uusi laki myös heikentää HIV-positiivisten asemaa, koska hoitojen tarjoaminen voidaan tulkita homoseksuaalisuuden edistämiseksi.

(Inter Press Service IPS, suomennos Kari Kortelainen)

Täydennys: Presidentti Yoweri Museveni vahvisti maanantaina 29. toukokuuta homoseksuaalisuuden vastaisen lain voimaantulon.