Riisiä, linssejä – ja tomaatteja!

Eilen riisiä ja linssejä, tänään riisiä ja linssejä, huomenna riisiä ja linssejä – ja kasviksia! Nepalin köyhässä kaukolännessä Suomen vesiohjelma monipuolistaa ihmisten ruokavaliota: kun vettä on käytössä enemmän, sitä riittää myös vihannesten kasvattamiseen. Vuosina 2006–2016 noin 43 000 perhettä perusti kotipuutarhan. Alueilla, joilla vettä on runsaammin, viljelijät rakensivat kasvihuoneita, jotka tuottavat etenkin tomaatteja myös perinteisen sesongin ulkopuolella.

Viljelyn ohessa erityisesti nuorille naisille ja äideille kerrottiin tasapainoisen ruokavalion terveysvaikutuksista ja annettiin reseptejä ravitsevien ruokien valmistamiseen – tutun lautasmallin avulla. Terveysasemilta kerätyt tiedot ovat rohkaisevia: anemia ja lasten aliravitsemus näyttävät vähentyneen.

Vuonna 2006 alkanut työ on hyödyttänyt nepalilaisia laajasti. Vuoteen 2017 puhdasta juomavettä oli saanut 321 000 ihmistä, toimivat vessat 574 000 ihmistä ja sähköt 41 000 ihmistä. Työ jatkuu ainakin vuoteen 2022 asti. Vuonna 2017 EU tuli mukaan rahoittajaksi.

Lue, millaisia tuloksia työllä on saatu aikaan

Kuva: Jukka Ilomäki, Grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *