Riisiä, linssejä – ja tomaatteja!

Eilen riisiä ja linssejä, tänään riisiä ja linssejä, huomenna riisiä ja linssejä – ja kasviksia! Nepalin köyhässä kaukolännessä Suomen vesiohjelma monipuolistaa ihmisten ruokavaliota: kun vettä on käytössä enemmän, sitä riittää myös vihannesten kasvattamiseen. Vuosina 2006–2016 noin 43 000 perhettä perusti kotipuutarhan. Alueilla, joilla vettä on runsaammin, viljelijät rakensivat kasvihuoneita, jotka tuottavat etenkin tomaatteja myös perinteisen sesongin ulkopuolella.

Viljelyn ohessa erityisesti nuorille naisille ja äideille kerrottiin tasapainoisen ruokavalion terveysvaikutuksista ja annettiin reseptejä ravitsevien ruokien valmistamiseen – tutun lautasmallin avulla. Terveysasemilta kerätyt tiedot ovat rohkaisevia: anemia ja lasten aliravitsemus näyttävät vähentyneen.

Vuonna 2006 alkanut työ on hyödyttänyt nepalilaisia laajasti. Vuoteen 2017 puhdasta juomavettä oli saanut 321 000 ihmistä, toimivat vessat 574 000 ihmistä ja sähköt 41 000 ihmistä. Työ jatkuu ainakin vuoteen 2022 asti. Vuonna 2017 EU tuli mukaan rahoittajaksi.

Lue, millaisia tuloksia työllä on saatu aikaan

Kuva: Jukka Ilomäki, Grafiikka: Juho Hiilivirta

0 kommenttia on “Riisiä, linssejä – ja tomaatteja!”

 1. Pamela White

  Hi, I was wondering if you could link this story to the Project it is written about – RVWRMP – rather than just to UNICEF (which doesn’t actually have anything to do with that story). For instance, you could add this story from the MFA’s own pages – http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentId=353685&nodeId=49150&contentlan=1&culture=fi-FI
  and also to the Project website – https://www.rvwrmp.org.np/
  Thanks!

  1. Minttu-Maaria Partanen

   Dear Pamela, thank you for your excellent point. We’ve corrected the link now.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *