Äiti sai lapset takaisin kotiin

Kun kirgisialaisen Irina Evdokimovan mies pahoinpiteli tämän sairaalakuntoon, Evdokimova sai tarpeekseen. Hän päätti hakea avioeroa ja sai eron myötä neljän lapsensa yksinhuoltajuuden. Lapset eivät kuitenkaan voineet jäädä yksin kotiin, kun äiti toipui vammoistaan sairaalassa. Niinpä Evdokimova lähetti heidät väliaikaisesti sisäoppilaitokseen. Kun Evdokimova tervehtyi, ilmeni ongelma: hän ei saanutkaan lapsiaan takaisin kotiin. ”Tarvitsin kokeneen asianajajan apua, mutta minulla ei ollut sellaiseen varaa”, hän kertoo.

Evdokimovan tilanne on tavallinen Kirgisiassa, missä noin kolmannes ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella. YK:n kehitysohjelma UNDP kehittää Kirgisiassa maksuttomia oikeuspalveluja, jotta oikeusapu olisi entistä useamman ihmisen ulottuvilla. Vuonna 2016 yli 16 000 ihmistä sai neuvontaa 14 oikeusapukeskuksessa. Apua sai myös Evdokimova: toimiston juristi auttoi häntä tarvittavien papereiden täyttämisessä, ja lopulta Evdokimova sai lapset kotiin.

Oikeuspalveluihin kuuluu myös kiertävä juristibussi, joka tuo oikeusavun kaukaisiin vuoristokyliin. Bussi on auttanut yli 3000:ta ihmistä. Siitä hyötyvät etenkin pienten lasten äidit, vammaiset ja vanhukset. Suomi tukee UNDP:n työtä.

 

Kuva: Meri Bekeshova/UNDP Kyrgyzstan, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *