Asfalttia 103 kilometriä

​Yrittäjä Nelson Nyama on tyytyväinen. Hän omistaa pienen tienvarsimyymälän, jonka myynti on nelinkertaistunut. Kauppaa on kasvattanut uusi tie, jonka ansiosta lähistöllä asuvat ihmiset voivat kulkea paikasta toiseen aiempaa helpommin.
”Ennen matkustaminen oli lähes mahdotonta, kun satoi”, Nyama sanoo.

Vuoristoisella alueella Länsi-Ugandassa sijaitsevat Kabarolen, Ntorokon ja Budibugyon alueet olivat ennen lähes eristyksissä muusta maailmasta. Sateiden aikaan alueiden läpi kulkeva tie saattoi olla käyttökelvoton jopa viikon. Tilanne muuttui 2014, kun kapean soratien tilalle rakennettiin 103 kilometrin mittainen, asfaltoitu valtaväylä. Aiemmin tiellä pystyivät ajamaan vain rekat, mutta nyt sen läpi kulkee päivittäin 50 minibussia. Kunnollinen tie helpottaa kaikkiaan 600 000 ihmisen elämää. Tien ansiosta kaupankäynti on aiempaa helpompaa, joten alueen talous on piristynyt.

Tien rakentamisesta vastasivat Ugandan viranomaiset, joille Afrikan kehityspankki AfDB lainasi suurimman osan hankkeen rahoista. AfDB tukee teiden rakentamista myös muualla Afrikassa. Suomi rahoittaa AfDB:tä kehitysyhteistyövaroista.

Kuva: AfDB, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *