Ehkäisy sallittu Afganistanissa

Raskaana oleva teinityttö tulee terveysklinikalle. Hänellä ei ole muuta paikkaa mennä. Jos tytön isä tai veljet kuulevat, että hän on raskaana, he tappavat tytön. Muun muassa tällaisia tilanteita Afganistanissa toimiva Marie Stopes -järjestö ratkoo päivittäin.

Naisten ja tyttöjen asema Afganistanissa on erityisen heikko. Monesti naiset eivät pääse poistumaan kotoaan terveysklinikalle ilman miessaattajaa. Järjestö on kouluttanut satoja naisia terveysalan työntekijöiksi ja vapaaehtoisiksi. Vapaaehtoiset kiertävät ovelta ovelle, jotta naiset saavat tietoa ja terveyspalveluja, vaikka eivät pääsisi matkustamaan terveysklinikalle.

Marie Stopes International -järjestö on työskennellyt Afganistanissa vuodesta 2002 lähtien. Vuoteen 2017 mennessä järjestön klinikoilla on  käynyt 3,8 miljoonaa potilasta, joista lähes kaikki ovat naisia. Konservatiivisessa ja uskonnollisessa maassa perhesuunnittelu ja ehkäisy ovat edelleen tabuja, mutta yhteistyössä uskonnollisten johtajien kanssa järjestön perhesuunnittelupalveluja on käyttänyt jo 1,4 miljoonaa ihmistä. Järjestö on myös vaikuttanut siihen, että oppilaille kerrotaan seksuaali- ja lisääntymisterveyksistä ja maan hallinto edistää seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien toteutumista. Suomi on tukenut järjestön työtä kehitysyhteistyövaroista vuodesta 2003 lähtien.

Lue, millaista on työskennellä seksuaali- ja lisääntymisterveyden eteen Afganistanissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *