Ilmastoystävällistä ruokaa

Miten kehittää ilmastoystävällistä maataloutta Afrikassa? Tämän selvittämiseksi lähes 9 000 pienviljelijää testasi puiden ja ruokakasvien yhteiskasvatusta, lehmien uusia rehukasveja sekä maata ja vettä suojelevia viljelymenetelmiä Keniassa ja Tansaniassa vuosina 2010–2016. Muutama maidontuottaja Keniassa asensi pienen biokaasulaitoksen tuottamaan jätteistä kaasua kotitalouskäyttöön. Tansaniassa sadat kotitaloudet ottivat käyttöön polttopuuta säästävän lieden.

Suomen rahoittama YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tutkimushanke vuosina 2012–2015 lisäsi tietoa siitä, miten pienviljelijät voisivat vähentää maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä samalla, kun ruuantuotantoa yritetään lisätä ja ilmastokestävyyttä parantaa. Samalla se kartoitti muutokseen liittyviä ongelmia: uusiin menetelmiin tarttumista hidastivat tiedonsaantiin, rahoitukseen ja maanomistukseen liittyvät vaikeudet. Lisäksi menetelmät vaativat usein enemmän työvoimaa, jonka hankkiminen oli vaikeaa etenkin naisille. Kokemukset auttavat ilmastonmuutosta torjuvan ja kestävän maatalouden kehittämisessä ja käyttöönotossa. Kerättyä tietoa jaettiin myös kansainvälisten ilmastoneuvottelijoiden käyttöön.

Kuva: FAO, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *