Sotilaista kosmetologeja

”Aiemmin en osannut edes hakata kiviä. Kosmetologikurssi opetti minulle yrittäjätaitoja, palautti itseluottamukseni ja auttoi minua perustamaan salongin. Minut on otettu mukaan kyläyhteisöön ja tuloilla voin maksaa lasteni koulumaksut”, kertoo entinen maolaistaistelija Sita Sodhari Nepalissa. Hän liittyi hallitusta vastustaneisiin maolaisiin 16-vuotiaana.

Sisällissodan päätyttyä vuonna 2006 hallitus yritti tukea entisten taistelijoiden sopeutumista takaisin yhteiskuntaan paluupaketin avulla. Paluu oli kuitenkin vaikeaa etenkin naisille, koska perhe ja yhteisöt karsastivat heitä. YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin ohjelman avulla 270 naista sai vuosina 2012–2016 ammattikoulutusta, joka auttoi heitä hankkimaan töitä ja toimeentuloa. Ohjelma tuki myös naisten osallistumista poliittiseen päätöksentekoon ja tarjosi palveluja väkivaltaa kokeneille naisille.

UN Womenin ohjelma liittyi YK:n ”Naiset, rauha ja turvallisuus” -päätöslauselmaan, jonka tavoite on suojata naisia ja tyttöjä aseellisissa konflikteissa sekä lisätä heidän osallistumistaan rauhan saavuttamiseksi. Suomi on tehnyt yhteistyötä usean maan kanssa kansallisten 1325-toimintaohjelmien laadinnassa ja tukenut niiden toimeenpanoa Afganistanissa, Irakissa ja Keniassa.

Kuva: UN Women, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *