Esteetön arki vammaisille

Opasteet viitoittavat näkövammaisen miehen tien pakolaisleirin vessaan. Pyörätuolia käyttävä nainen voi hakea itse vettä, kun hänellä on tarvittavat apuvälineet.

Vammaiset ihmiset ovat humanitaarisissa kriiseissä haavoittuvimpien joukossa ja jäävät helposti ilman tarvittavaa tietoa, apua ja palveluita. Suomi tuki vuonna 2015 World Visionin työtä, jonka myötä yli 20 000 vammaista ihmistä Kenian ja Ugandan pakolaisleireillä sai puhdasta vettä ja ruokaa, pääsi esteettömästi vessaan ja peseytymään sekä käymään koulua. Ugandan Kyangwalin leirillä vammaiset perustivat näytelmä- ja draamaryhmän, joka ajoi vammaisten asioita. Vammaiset otettiin myös mukaan päättämään leirin asioista.

Suomi on edistänyt vammaisten asemaa aktiivisesti myös kansainvälisillä foorumeilla. Istanbulissa toukokuussa 2016 järjestetyssä maailman humanitaarisessa huippukokouksessa hyväksyttiin vammaisjulistus, jonka tarkoitus on edistää vammaisten asemaa humanitaarisessa työssä. Suomella oli keskeinen rooli julistuksen valmistelussa ja Suomi myötävaikutti vahvasti sen hyväksymiseen.

Kuva: World Vision, grafiikka: Juho Hiilivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *